23948sdkhjf

Ett hotell med unika plåtarbeten: ”Det hör inte till vanligheterna”

Clarion Hotel Draken i Göteborg invigdes 2023. Byggnaden har dekorativ plåt i unika material - detta både interiört och exteriört. Plåtentreprenören i bygget är Vasastadens Plåtslageri.

När gästerna ankommer till hotellet är det första som syns ett entrétak i plåt, som dessutom ska efterlikna en drakes fjäll.

– Det hör inte till vanligheterna att vi klär nischer i koppar eller gör ett tak som ska se ut som drakfjäll, säger Rasmus Aronsson som är vd och ägare på Vasastadens Plåtslageri, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Det har varit roligt att jobba med material som är lite annorlunda. Det är ett speciellt projekt och vi har fått tänka till för att hitta speciallösningar på mycket. Den rostfria plåten är till exempel så tjock att den inte går att falsa, så där har vi fått hitta andra lösningar.”

Vasastadens Plåtslageri var på plats på bygget redan 2019. Då var uppdraget att dra om vattenavrinningen. Cirka två år senare påbörjades plåtslageriets större uppdrag. Bland annat monterades patinerad kopparplåt från Aurubis, levererad av Bevego, på byggnaden.

Även inne på hotellet finns det inredningsdetaljer i plåt. Bland annat återkommer plåten i rostfritt bland de allmäna ytorna.

– Hotellet har blivit ett omfattande projekt för oss, det har vuxit med tiden. Eftersom det är så många våningar blir det riktigt stort. Om vi till exempel får en tilläggsbeställning på trösklar så är det inte en tröskel det handlar om, utan kanske 130 stycken, säger Rasmus.

Vasastadens plåtslageri

Vasastadens Plåtslageri är ett plåtslageri i Göteborg som startades 1916. Idag är de 13 anställda och har verkstad i Högsbo. 1997 tog Rasmus, tillsammans med en kompanjon, över plåtslageriet som funnits i familjen sedan 1973. Idag driver Rasmus Vasastadens Plåtslageri själv, och deras uppdrag innefattar allt som ett klassiskt plåtslageri gör.

Källa: Pressmeddelande

Om byggnadens plåt

Allt material till Hotel Draken har levererats av Bevego till verkstaden i Högsbo. Där har plåten bearbetats och sedan tagits till byggarbetsplatsen undan för undan.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125