23948sdkhjf

Metallpriserna i september och oktober

Oroligheterna i världsekonomin påverkade metallpriserna i september och oktober. Det visar en sammanfattning som Sveriges geologiska undersökning gjort.

Järnmalm: De kinesiska stålverken står för en stor del av efterfrågan på järnmalm. Under september nådde järnmalmspriset en högsta nivå på 124,65 dollar, vilket är den högsta på sex månader. Men i början av oktober minskade priset igen på grund av begränsad aktivitet inom ståltillverkning under helgdagarna.

Zink: Fastighetssektorn i Kina efterfrågar stora mängder zink där priset, under september, låg på en högsta nivå på fyramånader på 2 641 dollar per ton. Detta till följd av en optimistisk kinesisk fastighetsmarknad.

Koppar: På grund av en stark amerikansk dollar och stigande lagernivåer sjönk kopparpriset till under 8 000 dollar/ton i början på oktober.

Nickel: Minskad efterfrågan och stark amerikansk dollar innebar att nickelpriset sjönk under perioden. Däremot ökade nickellagren.

Guld: I september sjönk priset på guld efter att amerikanska centralbanken signalerade att det kunde vara aktuellt med räntehöjning, men guldpriset ökade igen under oktober.

Litium: Litiumpriset föll till en två års lägsta nivå på 23 000 dollar per ton till följd av att Kinas ekonomi återhämtade sig långsammare än man trott. Däremot ser framtiden ljus ut för litium då det planeras stora projekt i världen.

Kobolt: Stabila månader för kobolt. Metallen har efterfrågats på grund av dess robusta egenskaper som gör den utmärkt för superlegeringar i flygplansmotorer.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078