23948sdkhjf

Ny satsning ska matcha behovet inom metallindustrin

För att matcha behovet av kompetens till metallindustrin och bidra till den gröna omställningen startas nu ett nytt projekt i Skellefteå – yrkesvux för metallindustrin och den gröna omställningen.

Skellefteå kommun är tillsammans med Region Västerbotten projektägare till den nya satsningen som finansieras med 20 miljoner kronor av Fonden för en rättvis omställning, en EU-fond som stöttar projekt för en hållbar omställning genom Tillväxtverket.

Genom nya utbildningar, utbildningsmiljöer och kompetenshöjande insatser är projektets syfte att ta fram anpassade utbildningar och öka utbildningskapaciteten och därmed tillgången till utbildad kompetens för metallindustrins värdekedja i Skellefteå och Västerbotten.

Som målgrupp står vuxenutbildningen i Skellefteå och i förlängningen företag inom Västerbottens metallindustri.

– Skellefteå har en stolt tradition av innovation och industri. För oss är det självklart att så många som möjligt ska ges tillfälle att vara en del av industrins omställning i Sverige och världen, och för att bidra på bästa sätt krävs utbildning. Där kan och ska Skellefteå kommun ligga i framkant, och den här satsningen på nya innovativa utbildningsmiljöer är en del i det arbetet, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå kommun i en kommentar.

Vuxenutbildningen i Skellefteå kommun har utformat en projektansökan tillsammans med Omvandlingskontoret, en samarbetsorganisation mellan Skellefteå kommun och Region Västerbotten.

Jonas Lundström, chef för Näringsliv och samhällsbyggnad i Region Västerbotten, berättar att Omvandlingskontoret ger riktigt goda förutsättningar att förstå metallindustrins behov och möta de krav som ställs på kompetens.

– Den här satsningen är ett steg mot att lösa de utmaningar som finns i arbetet med omställningen.

Projektet Yrkesvux för metallindustrin och den gröna omställningen inleddes den 1 september i år och pågår till och med den sista augusti 2026.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078