23948sdkhjf

Enorm fördel med central spånhantering

Danska Accustrip har bland annat sålt sina centrala anläggningar till Rolls Royce och till Sandvik, skriver vår danska systertidning Jern-Maskinindustrien.

Det finns stora fördelar med att hämta spån från maskinerna och bearbeta dem centralt.

– En central anläggning för spånhantering är en enorm vinst för företagen, säger Mikael Nielsen, direktör för filtreringsföretaget Accustrip i Svendborg.

En av de största fördelarna är att du inte behöver använda arbetskraft för att köra runt med vagnar fulla av spån. Flisen pumpas med kylvattnet till centralanläggningen.

Med en central anläggning är det också möjligt att bearbeta flisen på olika sätt. Du kan bryta ner dem i en dokumentförstörare så att de tar mindre plats. Du kan separera dem så att du får rena fraktioner, och du kan brikettera dem så att de tar mindre plats och är lättare att transportera.

Mikael Nielsen berättar bland annat om en mexikansk kund där Accustrips anläggning bearbetar 1500 kg stålspån i timmen. Innan centralanläggningen installerades var 12 anställda sysselsatta med att bara flytta runt fliscontainrar.

– Det är slöseri med bra arbetskraft, säger han.

Accustrip har bland annat sålt sina centrala anläggningar till Rolls Royce och till Sandvik.

Anläggningarna kan producera helt rena spån, som kan användas som råvara. Så blir det bland annat i en ny anläggning som Accustrip tillverkar åt en kund i Frankrike. Kunden ska producera en miljon aluminiumhjul per år, vilket naturligtvis ger stora mängder aluminiumspån.

– Maskinerna kommer att producera 1 500 kilo aluminiumspån i timmen. Vår anläggning säkerställer produktion av helt rena spån, som kan gå direkt tillbaka in i fabrikens smältverk. Företaget sparar tre kronor per kilo aluminium. Det kommer till 108 000 danska kronor om dagen, säger Mikael Nielsen.

Spån som är fria från fukt, olja och smuts är en bra råvara. Som företag kan du även skicka dina rena spån på anbud och få ett bra pris för dem.

Det finns också en platsfördel i att inte ha en spånbehållare stående bredvid varje maskin.

– Vi har designat ett centralt system för en kund som har utrymmesproblem. Han hade bara plats för 16 maskiner, men med centralanläggningen kan han faktiskt ha plats för 16 nya maskiner, säger Mikael Nielsen.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078