23948sdkhjf

Bör anställda inom industrin vara oroliga för AI-robotar?

AI-robotar är ett hett ämne och har redan konkurrerat ut anställda på bolag runt om i världen. I en artikel på Aftonbladet undersöker de om fler branscher bör vara oroliga, bland annat har de kontaktat fackförbundet IF Metall.

IF Metall har cirka 300 000 medlemmar. Förbundsordförande Marie Nilsson menar att AI kan innebära stora möjligheter för industrin. Men det är inte bara positivt. Det finns flera risker om tekniken inte hanteras korrekt.

– Det kan underlätta tungt och monotont arbete, förbättra planering av verksamheter och bidra till färre arbetsskador. Men det är viktigt att utvecklingen sker på människans villkor och att människor alltid ska vara inblandade när digital teknik tas till hjälp för att fatta beslut som påverkar arbetet, säger hon till Aftonbladet.

Hon tror att många yrken inom IF Metalls bransch kan bli påverkade av AI. Vissa jobb, menar hon, kan försvinna och andra kan tillkomma. Men hon understryker vikten av att medlemmar ges rätt kompetensutveckling och möjlighet att möta den AI-drivna omställningen.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078