23948sdkhjf

Kan lösa metallbristen – och förstöra miljön

Den gröna omställningens jakt på metaller förstör stora landområden och letar sig nu ner under vattenytan. Men det finns inte tillräckligt med forskning på vad havsbrytning innebär och hur det påverkar de känsliga miljöerna under ytan.

Jakten på sällsynta mineraler som koppar, kobolt och nickel är ett faktum i takt med den globala omställningen. I länder som Kongo och Indonesien innebär brytningen förstörda regnskogar och barnarbete.

Därför skulle havsbrytning kunna ses som en lösning, speciellt eftersom bland annat Stilla havet innehåller stora mängder sällsynta metaller, skriver Dagens PS och hänvisar till CNBC.

Medan jakten på att utvinna metaller från havsbotten redan är igång, saknas det tillräcklig forskning på ämnet. Bland annat vilka arter som lever där och hur de är beroende av sig miljö.

Enligt forskare kan det finnas tusentals oupptäckta arter och om mineralbrytningen skalas upp kan dessa försvinna innan de ens blivit upptäckta.

Gerard Barron, vd för The Metals Company, menar att världen måste titta neråt, i stället för att fortsätta förstöra regnskogarna, skriver Dagens PS.

– Vi påstår inte att detta är en aktivitet utan påverkan, men vi tror att effekterna är en bråkdel jämfört med de landbaserade alternativen, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078