23948sdkhjf

Går samman mot Kinas ståldominans

USA och EU sänker hindren för stålhandel parterna emellan, samtidigt som arbetet mot Kinas "smutsiga" stål kan komma att öka.

Donald Trump höjde under sin presidentperiod skatten på importerat stål från Europa med 25 procent. Något som gjort att USA blev allt mer beroende av stål från Kina och EU svarade med samma mynt.

2021 pausades straffskatten tillfälligt, till den 31 oktober i år och "kriget" länderna emellan kan nu vara över, skriver Dagens PS med hänvisning till Bloomberg.

Kommer man överens skulle det vara möjligt att bygga ett västblock av stålproducenter, men i jämförelse med giganten Kina är blocket litet. Kina står för över hälften av världens ståltillverkning och inget annat land är i närheten av de volymerna.

Men det kinesiska stålet, aluminiumet och andra metaller produceras ofta på ett smutsigt sätt. Men genom att sätta höga tariffer, ungefär som prislistor, på metaller som förstör planeten kan man minska sitt Kina-beroende och samtidigt få Kina, Indien och andra länder att tänka grönare.

Däremot har EU kommit längre när det gäller att klimatklassa ståltillverkning jämfört med USA. Därför skulle det behövas en gemensam överenskommelse över vad som klassas som klimatvänlig tillverkning för att kunna sätta in tariffer mot det smutsiga stålet, skriver Dagens PS.

Nu har diskussioner och förhandlingar mellan USA och EU påbörjats och processerna kan möjligen leda till mer harmoni parterna emellan och i sin tur leda till åtgärder mot det kinesiska stålet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096