23948sdkhjf

Hydros svenska fabriker ska bli grönare

Hydros projekt "Grönare Sverige" initierades 2022 och nu börjar arbetet med att utrusta bolagets fabriker i Vetlanda, Sjunnen och Finspång med solpaneler och batterilagring.

Projektet är uppdelat i flera faser och målet är att färdigställa solpanelerna på taket och batterilagringen under det fjärde kvartalet 2023 och de markmonterade panelerna 2024.

Det långsiktiga målet är att gå över till 100 procent närproducerad, förnybar energi med ett slutmål att minska koldioxidutsläppen från fabrikerna till noll.

– Det är fantastiskt att se att "Grönare Sverige" går från idé till handling. Att passivt se när den globala klimatförändringen blir allt tydligare har aldrig varit ett alternativ för Hydro. Vi vill gå i bräschen för att tackla klimatförändringarna och fortsätta att tillverka aluminiumprofiler som gör en positiv skillnad för våra kunder och medarbetare. Det är kärnan i "Grönare Sverige", säger Jonas Bjuhr, vd på Hydro Extrusions Sweden.

Första delen i projektet, utförd av Hydros förnybara energibolag Hydro Rein, innefattar mark- och takmonterade solpaneler och batterilagringssystem. Detta ska komplettera det befintliga vattenkraftverket i Sjunnen.

Del två kommer att starta efter 2025 och kan omfatta vindkraftverk, vätgasproduktion och bränslebyte till vätgas framställt från förnybar energi.

Bolaget är också intresserade av landbaserad vindkraft och strävar efter att hitta en plats för bolagets egen vindkraftspark. Detta för att säkerställa tillräckligt med förnybar el för Hydros fabriker i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078