23948sdkhjf

Malmvagnar från Kiruna på export

Kiruna Wagon AB har fått förtroendet att tillverka 40 malmvagnar till norska gruvbolaget Rana Gruber AS i Mo i Rana.
Kontraktet undertecknades idag, den 23 maj, i Meyergårdens lokaler i Mo i Rana. Kiruna Wagon har utvecklat en ny generation bottentömmande vagnar. Den nya vagnen har en betydligt lägre egenvikt än liknande vagnar, vilket innebär en ökad transportnytta och en energibesparande och mer miljövänlig transport.

– Att vi nu har nått utanför Sveriges gränser är en milstolpe för oss, och vi är mycket stolta över att få fortsätta jobba med ledande gruvbolag som har de högsta kraven på modern malmlogistik, säger Fredrik Kangas, vd på Kiruna Wagon i ett pressmeddelande.

Vagnarna kommer att transportera rågods från underjordsgruvan och dagbrottet i Ørtfjell till anrikningsverk och utskeppning i Mo i Rana.

– Malmvagnarna från Kiruna Wagon är konstruerade för 30 tons axellast och kommer att bidra till en ökning av vår produktionskapacitet och säkra att vi transporterar vår malm så miljövänligt och ekonomiskt som möjligt, säger Frank Priesemann, vd för Rana Gruber AS.

Historisk order
Affären är den största enskilda exportorder som har tecknats av ett privat Kirunaföretag. Kiruna Wagon har – tack vare sin erfarenhet av logistiklösningar för Malmbanan – vuxit fram som Europaledande på tunga malmtransporter. Nu hjälper man Rana Gruber att ta steget upp i den tyngsta transportklassen med 30 tons axellast.

– Den nya vagnen är en jättestark del av vår produktportfölj inom modulariserade standardprodukter. Den har mycket stor säljpotential i Norden, men även globalt, säger Bengt Bolsöy, teknisk chef på Kiruna Wagon.

De första vagnarna skall levereras till Rana Gruber under hösten 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062