23948sdkhjf

Så har metallpriserna påverkats i det andra kvartalet 2023

När SGU sammanställer metallpriserna för det andra kvartalet 2023 visar det både uppgångar och dalande priser. Metallmarknaden är dämpad och den kinesiska industrin har inte återhämtat sig än.

Det första kvartalet började starkt för järnmalmspriset som under det andra kvartalet sjönk på grund av lägre efterfrågan från kinesiska stålverk.

– Priserna på basmetallerna påverkades av en svag efterfrågan. Efterfrågan från kinesiska byggindustrin var låg under perioden. Våren brukar vanligen vara högsäsong, kommenterar Carolina Liljenstolpe, samhällsekonom på SGU.

Både zink- och kopparpriset på påverkades av dämpad konsumtion i USA och Europa. De lägre energipriserna har gynnar europeiska smältverk för zink, men Kinas energirestriktioner gav globala begränsningar.

I mars låg kopparpriset på sin lägsta nivå på två månader, men steg i april – för att sedan dyka igen.

Nickelleveranserna från Indonesien har tilltagit och en svag återhämtning i Kinas ekonomi bidrog till en lägre efterfrågan, vilket resulterade i en dalande prisutveckling för nickel.

Priset på guld var volatilt under det andra kvartalet och påverkades av den finansiella oron och en försvagad amerikansk dollar. 

Litiumpriset nådde en lägsta nivå i slutet på april, men har sedan dess ökat med nära 70 procent. Försäljningen av elbilar i Kina är fortfarande svag men minskade ändå mindre än förväntat. Det ökade priset berodde också på att elbilsförsäljningen på den amerikanska marknaden gick bättre.

Priset på kobolt sjönk under samma period på grund av en svag efterfrågan och ökad export från Demokratiska republiken Kongo.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063