23948sdkhjf

Kubal ökar produktionen – och blir grönare

Aluminiumsmältverket Kubal vill öka produktionen och bli mer miljövänliga.

Idag producerar smältverket 115 000 ton, men har för ambition att öka produktionen till 135 000 ton per år. För att göra detta ska de ta emot begagnad metall för omsmältning, skriver Sundsvalls Tidning.

Planerna lades tidigare på paus, på grund av omvärldsläget, men har nu satts i rullning.

Projektet går under namnet Remelt Phase 2 och går ut på att smältverket ska ta emot 30 000 ton aluminiumskrot utöver sin vanliga produktion.

Mars Swenson, miljöchef på Kubal, säger att det finns ett stort behov av återvinning världen över.

– Huvudanledningen till att vi gör det är för att öka återanvändningen av aluminium. Världsmarknaden växer med fyra procent varje år, säger han till tidningen.

Genom projektet ökar Kubal sin produktion och bidrar samtidigt till kretsloppet. Energin som krävs, finns redan i processen. Mats Swenson menar att det inte finns något miljövänligare än att smälta vid ett primärverk eftersom överskottsvärmen från ugnarna då kan användas.

Med satsningen, som kostar företaget 200 miljoner kronor, minskar också koldioxidutsläppen per producerat ton aluminium, från dagens 5,1 kilo till fyra.

Planen är också att bygga en skrotgård utomhus då man redan nu börjat ta emot skrotmetall i mindre skala.

– Pressen är på plats och vi har även börjat titta på logistiken. Nästa steg är att göra en investering av själva ugnen i gjuteriet, säger Mats Swenson.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094