23948sdkhjf

Nytt reningsverk byggs av stålslagg

I Kalmar byggs det just nu ett nytt reningsverk vatten ska återvinnas till bevattning och industri. Betongen till bygget innehåller slagg från stålindustrin.

Byggnationen av Kalmarsundsverket startade under hösten 2022, med pålning av grunden. I slutet av året genomfördes de första leveranserna av så kallad ECO-Betong som är en produkt där delar av cementen ersätts med Merit, det vill säga slagg från stålindustrin.

En fördel är att klimatpåverkan reduceras, i det här projektet minskas mängden koldioxid med 10 procent jämfört med traditionell betong. En annan fördel är att ECO-Betong är mer beständig jämfört med traditionell anläggningsbetong.

- VA-anläggningar har ofta en kemiskt aggressiv miljö vilket ställer höga krav på betongen. Det är viktigt att den har en hög beständighet och det har ECO-Betong. Den är bland annat mer tät mot inträngning av gaser och vätskor, vilket gör betongen mer motståndskraftig, säger Oskar Linderoth, produktutvecklare på betongleverantören Swerock i ett pressmeddelande.

Kalmarsundsverket är ett kretsloppsverk vilket innebär att utöver att ta hand om samhället spillvatten kommer vatten återvinnas för användning till bevattning och industri. Kalmarsundsverket kommer även producera ett certifierat jordförbättringsmedel likväl som gas som kommer ge el och värme.

Kalmarsundsverket beräknas vara klart för idrifttagning 2026.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Elstödet: 1,9 miljarder har delats ut på tre dagar
SSAB satsar sex miljarder på ny ugn – minskar Sveriges koldioxidutsläpp med tre procent
EU:s metaller räcker inte till – kan bromsa omställningen
Metallbörsen i veckan
RobotCenter Laxå levererar K-station till Baltikum
Rheinzink lanserar nytt grönare zinkmaterial

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.157