23948sdkhjf

Spetsutbildning ska digitalisera industriföretag

Den pågående fjärde industriella revolutionen i Sverige har skapat ett stort behov av kompetens inom digitalisering, automatisering och högteknologisk produktion. Därför har Lernia och IUC Kalmar tillsammans gått ihop och startat utbildningen Systemingenjör – hållbar och smart digitaliserad industri.

I takt med den ökade automatiseringen och den gröna omvandlingen har behoven efter att hitta tekniskt kompetens ökat. 

– Den globala konkurrensen är stenhård. Behovet av tekniskt utbildad kompetens inom industrin är massiv – och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Vem hoppas ni söker till utbildningen?

– Vi hoppas att människor som är nyfikna på hur man kan använda olika typer av IT-system för att styra och övervaka maskiner och processer kommer att söka till oss. Medarbetare med mixade kunskaper inom flera områden som till exempel hållbarhet, projektkunskap, programmering och digitalisering är något som efterfrågas mer och mer från företag i många olika branscher, berättar Johan Petersson, utbildningsledare för utbildningen.

Han fortsätter:

– Utbildningen vänder sig till alla som vill lära sig hur man med hjälp av ovanstående kunskaper kan bidra till att olika typer av företag kan erbjuda hållbara och konkurrenskraftiga varor och tjänster.

Yrket har en viktig roll i att skapa smartare industrier. På utbildningen läser man bland annat kurser som hur man implementerar IoT i produktionen, programmering och styrning av maskinutrustning. Utbildningen erbjuder även praktik ute på företag.

– Utsikterna att få jobb är mycket goda efter genomförd utbildning. Bara hos de 25 företagen som står bakom vår ansökan om utbildningen finns behov att anställa omkring 60 personer den närmsta tiden, säger Håkan Muhr, vd på IUC Kalmar län.

Ansökan är öppen till och med den 15 maj och utbildningen är två år och bedrivs på plats i Kalmar. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094