23948sdkhjf

Ståljätten vill bygga SMR med Fortum: "Enda alternativet"

Nu ska Outokumpu och Fortum samarbeta för minskade utsläpp vid stålproduktionen.

Stålkoncernen Outokumpu och energiföretaget Forum har nyligen undertecknat ett samförståndsavtal där partnerna ska utforska möjligheten att minska koldioxidutsläppen vid ståltillverkningsverksamheten med framväxande kärnteknik, småskalig kärnkraft (SMR).

En långsiktig process kommer att inledas för att bedöma möjligheterna att bygga SMR i Finland. Först är målet att identifiera affärsmodeller och tekniska lösningar för vidare utveckling.

När kan det ta fart på riktigt, tror ni?

– Själva utforskningsfasen kommer att ta åtminstone två år, därefter kommer vi att veta mer. Hela processen kommer ta flera år, berättar Heikki Malinen, vd och koncernchef för Outokumpu, för oss.

En möjlig lokalisering för detta skulle kunna vara Torneå i Finland, där Outokumpus största stålverk ligger.

Heikki Malinen menar att öppna upp för framväxande teknologier, som SMR, är ett naturligt steg för att nå koncernens hållbarhetsmål.

– Vi ligger i framkant när det gäller att minska koldioxidutsläppen från stålindustrin. Förutom vind-, sol- och vattenkraft behöver energiintensiva industrier och hela samhället en stabil och koldioxidfri elproduktion. Idag är kärnkraft det enda alternativet för detta. Därför är vi glada över att utforska möjligheterna som små modulära reaktorer erbjuder tillsammans med Fortum, som en del av vår hållbarhetsresa.

Vidare säger han att Outokumpu är Finlands största elköpare och för att vara fortsatt konkurrenskraftig krävs en tillräcklig mängd koldioxidsnål och kostnadseffektiv energi.

Markus Rauramo, vd och koncernchef på Fortum, menar att behovet av energiföretag som kan leverera stora mängder fossilfri el kommer att öka och att han är glad över partnerskapet med Outokumpu och att de tillsammans ska kartlägga möjligheterna för små modulär kärnkraft i Norden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vill producera metaller med lågt koldioxidavtryck – investerar i miljöanpassad utrustning
Stålåret 2023: Mer positivt än väntat
Så har metallpriserna påverkats i det andra kvartalet 2023
Så kan AI gräva fram mer koppar – Microsoft och BHP Group testar ny teknik
Enda ståltillverkaren på Financial Times klimatlista
Gruvbolag för jämställd industri

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094