23948sdkhjf

Vindkraftprojekt ökar driftsäkerheten

Ett forskningsprojekt mellan Inspecta och Vattenfall Research and Development ska hjälpa branschen med en del problem med haverier och skador.
Skadefrekvensen hos vindkraftverk är högre än vad som tidigare förutsetts.

Forskningsprojektet “Tillförlitlighetsbaserat underhåll och konditionsanalys av vindkraftverk” sker i samarbete mellan Inspecta och Vattenfall Research and Development och syftar till att förbättra branschens driftsäkerhet med alla de fördelar som man vinner med det.

Viktigt att minska skadorna
- Det är en relativt ny och expansiv bransch med ny teknik och med behov av att förbättra underhållet av utrustningen, säger Magnus Dahlberg, senior consultant på Inspecta och projektledare för forskningsprojektet i ett pressmeddelande.

Han fortsätter: ”För att vindkraften ska kunna stå för en stor del av energiförbrukningen i framtiden är det viktigt att man minskar skadorna och att driften säkras för att möjliggöra utbyggnaden.”

Identifierat kritiska komponenter
Projektet har i första skedet identifierat kritiska komponenter och gått igenom skador och problem inom vindkraften, både i Sverige och i andra länder.

Resultatet är att växellåda, generator och rotor är de kritiska komponenterna.

Erfarenheter tas tillvara i ny bransch
Projektet ska fortsättningsvis undersöka skadeförebyggande åtgärder och konditionsanalyser inom vindkraft.

- Vi kommer närmast att titta på varje komponents sätt att gå sönder. Vi ska se hur vi kan använda vår erfarenhet från andra komponenter i andra branscher. Syftet är kunna förutse när det är dags att byta ut en komponent, när komponenten kommer att gå sönder och hur vi ska kunna uppnå en så lång livslängd som möjligt säger Magnus Dahlberg.

Projektet är publikt och sker med forskningsanslag från Vindforsk.

I referensgruppen ingår representanter från vindkraftoperatörerna O2 och Statkraft. Projektet första etapp redovisas den 15 juni vid ett seminarium. Projektets samtliga fyra etapper beräknas vara klart 2011.


På bilden: Projektets medlemmar från vänster; Fr v: Emil Eriksson, Vattenfall Research & Development och ovanför från Inspecta; Lars Alverlind, Magnus Dahlberg och längst ner till höger Roger Wibert.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.093