23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Nytt AP&T-koncept för utmatning och stapling gav högre kapacitet, högre kvalitet och bättre ergonomi

Vid Olympic Steels anläggning i Winder, Georgia, USA produceras plåtämnen för metallformande företag i olika branscher över hela Nordamerika. Bearbetningen till färdiga detaljer och komponenter sker hos kunderna och slutprodukterna kan vara allt från bilar till jordbruksmaskiner. Det innebär att de ämnen som tillverkas i Winder varierar kraftigt till form och storlek, vilket ställer långtgående krav på produktionsutrustningens flexibilitet.

– I början av 2021 tog vi initiativ till ett förutsättningslöst möte med Olympic Steel för att se om och hur vi skulle kunna bidra till att optimera deras nya produktionslinje för plåtämnen vid anläggningen i Winder, säger Johan Johansson, Lead Senior Electrical & Software Designer på AP&T North America. 

Tidpunkten kunde knappast varit bättre. 

– När AP&T tog kontakt var vi på jakt efter en lösning som skulle kunna automatisera staplingen av ämnen, öka produktionshastigheten och minimera de stillestånd och säkerhetsrisker som är förenade med manuell hantering, berättar Ryan Hall, Blanking Manager på Olympic Steel. 

Diskussionerna utmynnade i ett helt nytt AP&T-koncept för automatisk utmatning och stapling av ämen. En lösning där ämnen produceras i en helt automatiserad och integrerad process.

– Det koncept och den lösning som AP&T föreslog var väldigt intressanta. Med ett automatiskt staplingssystem skulle vi kunna effektivisera staplingsprocessen och minska behovet av mänsklig inblandning. Det fanns också potential för att öka både produktionshastighet, produktivitet och säkerhet, säger Ryan Hall.

Utmaningen var att konstruera ett system som kunde hantera stora volymer av olikformade ämnen på ett snabbt och effektivt sätt utan mekanisk påverkan. 

– Istället för att utveckla allt från grunden valde vi att basera systemet på våra väl beprövade standarmoduler. Vårt basprogram av linjärrobotar, SpeedFeeders, passade perfekt för ändamålet, säger Robert Leff, tidigare Mechanical solutions Engineer på AP&T North America. 

– Med utgångspunkt från en av fabrikens befintliga produktionslinjer skapade vi en lösning där alla steg från coils till staplade ämnen sker helt automatiskt i en fullt integrerad process. Tidigare sköttes samtliga moment efter klippning i pressen manuellt. 

I systemet som installerades och driftsattes våren 2022 ingår totalt 12 ställarmar som baseras på AP&T:s SpeedFeeders, ett antal transportörer och två pallstationer som förflyttas med automatik. När plåtämnet precisionsklippts i pressen förs det först över till en teleskopisk transportör och därefter till en magnetisk transportör. Ställarmarna ser sedan till att varje plåtämne hamnar i exakt rätt position. Slutligen landar plåtämnena på ett saxbord som successivt sänks i takt med att stapeln av detaljer växer. 

För Olympic Steel innebär detta en helt ny kvalitetsnivå på färdiga ämnen i varierande storlekar och former. Från att operatören har varit en begränsande faktor så är nu maskinen styrande och kan producera med maxkapacitet. Dessutom eliminerar man risken för personskador.

Det är som Ryan Hall säger: 

– Automatiseringen av staplingsprocessen har minskat behovet av manuella insatser, minimerat risken för mänskliga misstag och ökat produktionshastigheten. Stillestånd relaterade till manuell hantering har minskat avsevärt, vilket lett till en högre output. Vi kan nu ofta köra vår ämneslinje på full eller nästintill full hastighet, och på så sätt bidra till en effektivare och jämnare produktion. Säkerheten har också ökat. Tack vare att staplingsprocessen sker utan mänsklig inblandning, har risken för personskador minskat markant. 

AP&T's Johan Johansson är stolt över resultatet.

– Det här är inte bara den första helt automatiserade ämnenslinjen för Olympic Steel i Winder utan också det första staplingssystem av det här slaget som AP&T konstruerat. Det har varit ett väldigt intressant samarbete för båda parter, säger han.

Ett samarbete som också Ryan Hall är väldigt nöjd med. 

– AP&T har varit jättebra att samarbeta med från dag ett. De har verkligen agerat som One Responsible Partner®, och genomgående engagerat sig för att lösa utmaningar och förbättra systemets prestanda. De har hållt sina löften och arbetat enligt vår överenskomna plan, och visat en hög grad av professionalism och målmedvetenhet under hela vårt samarbete.

Kort om Olympic Steel

Olympic Steel har ett brett program av stål- och metallprodukter och tillhandahåller också tjänster inom bearbetning, svetsning, blästring, målning montering med mera.

AP&T
Box 32
Rönnåsgatan 3A
523 21 Ulricehamn
Ulricehamns kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562884667

Kontaktperson

HS
Helén Sallander
Senior Advisor/Marketing and Sales
+46 10 471 3858 helen.sallander@aptgroup.com

Tipsa en kollega

0.032