23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

AMADA tillkännager lanseringen av nya lasrar, automation och helt elektriska kantpressar

AMADA är glada att kunna tillkännage lanseringen av den nya VENTIS-AJe 6kW fiberlasern (med unik Locus Beam Control Technology), REGIUS-AJe 12kW full linjär driven fiberlaser (med ny Fiber Silky Cut-funktion), EGB e helelektrisk kantpress serie (både som en automatisk verktygsbytesmodell och robotmodeller) och ASF II EU-laserautomationssystem.

Förfallodatum
den 28 mars 2025

Lanseringarna ägde rum vid företagets tillverkningsanläggning i Charleville-Mézières och Paris Technical Center under september och oktober 2023. Alla de senaste laser- och kantpressana har den nya numeriska kontrollen AMNC 4ie, speciellt utformad för att vara enklare och mer intuitiv att använda. Över 200 personer från över 130 befintliga och nya europeiska kunder deltog i evenemanget, som även inkluderade en rundtur i produktionshallen, livedemonstrationer och en champagnemiddag.

AMADA lanserade 6kW VENTIS-AJe-fiberlaser vid både sin fabrik i Charleville-Mézières och Paris Technical Centre, efter framgången med 4kW-versionen, som har sålt över 230 enheter i Europa. Den unika LBC-tekniken som ingår i 6kW-varianten gör att den kan ha liknande produktivitet som 8-10kW standardlasrar, beroende på applikation. Lanseringsmaskinen var utrustad med hela sviten av AMADAs LIS (Laser Integration System) funktioner för att ge mer autonom produktion. Funktioner som automatisk centrering av stråle till munstycke, övervakning av skyddsglas och automatisk återhämtning av huvudkollisioner gör att maskinen kan köras längre med mindre operatörsingripande. Med förmågan att bearbeta tjockt stål av olika kvaliteter utan några ändringar i skärdata, producera rostfria detaljer utan slagg och skära aluminium med samma hastighet som 10kW standard fiberlasermaskiner, öppnar VENTIS-AJe 6kW nya möjligheter vid en lägre investeringskostnad samtidigt som den förbrukar mindre ström.

Den nya REGIUS-AJe 12kW 3-axliga linjärdrivna fiberlasern är utrustad med samma kompletta utbud av LIS-funktioner och har även en ny Fiber Silky Cut-funktion. Detta helautomatiska system, i kombination med AMADA:s beprövade Variable Beam Control (som har varit tillgänglig på AMADA-lasrar i över 10 år) och Auto Collimation-teknologier, kan ge detaljer av rostfritt stål med samma kvalitet som CO2-lasrar, beroende på materialkvalitet. Detta är en game changer för kunder som har väntat på att byta till fiberlaserteknik, men som varit ovilliga på grund av den inneboende skärytan med lägre kvalitet som produceras av andra solid-state lasrar. De nya funktionerna Dual Gas och Smart Edge Control förbättrar också kraftigt skärapplikationer för tjockare stål för att minska avfasningen och ge skarpa hörn, samtidigt som den totala bearbetningstiden minskar.

EGBe-serien av helt elektriska kantpressar, som demonstrerades vid Charleville-Mézières fabrik, använder AMADAs revolutionerande servodrivsystem. Till skillnad från andra elektriska kantpressar som använder antingen ett rem/remskiva-system eller dubbla motordrivningar, består EGBe-serien av en enkel motor på varje sida av maskinen som kan ge både den höghastighet och den höga bockkraften i tonnage som krävs för att öka tillverkningen av hög kvalitet.

Den helelektriska EGB1303ATCe använder AMADAs uppgraderade Auto Tool Changer (ATC) system, som har 30 % mer kapacitet än den tidigare modellen, och introducerar flera nya funktioner som syftar till att göra bockningsprocessen enklare och mer exakt. Ett automatiskt bomberingssystem som också drivs av servomotorer är inbyggt i den nedre balken, vilket ger snabb justering för delar av hög kvalitet. Systemet med 3 fingers bakreanslag gör det mycket enklare att lokalisera detaljer eftersom en av fingrarna kan användas som sidostöd; detta är särskilt användbart för förskjutna, vinklade och små komplexa detaljer. Kamerafunktion används för övervakning av bakreanslaget, vilket gör att operatören kan se en kontur av detaljens position på en liten skärm direkt framför dem, istället för att behöva titta mellan verktygen eller hänvisa tillbaka till den numeriska kontrollen. Det nya Bi-S II automatiska vinkelmätningssystemet kan mäta den producerade vinkeln 85 % snabbare än den tidigare versionen. Röststyrning kan också användas för att aktivera vissa maskinfunktioner, inmatningskorrigeringar etc., vilket gör att operatören kan stanna kvar framför maskinen istället för att behöva gå tillbaka till den numeriska kontrollen, vilket sparar tid.

EGB6013ARce är en helt robotiserad elektrisk bockningscell med automatiskt verktygsbyte och förbättrade gripfunktioner, samt ett utökat utbud av laddnings-/avlastningsfunktioner. Med 60 tons bockkraft och 1,3 meters bocklängd har även utbudet av detaljer som kan bearbetas förbättrats. Manuell justering har minskat drastiskt eftersom ett nytt sensorsystem automatiskt justerar detaljens höjd för att säkerställa att den ligger korrekt på dynan innan detaljen bockas. Delar som ska bokas kan ställas in externt, vilket gör att cellen kan fortsätta bearbetningen med hjälp av vagnssystemet. Dessa gör det också möjligt att stapla detaljer horisontellt eller vertikalt, vilket är väsentligt när detaljerna som ska bokas redan innehåller former. Bi-S II vinkelmätningssystemet används också för att säkerställa konsekventa, exakta detaljer.

Den nya numeriska kontrollen AMNC 4ie som används på lasrarna VENTIS-AJe och REGIUS-AJe och EGB e kantpressar har utformats specifikt för att göra maskinens drift mer intuitiv, utan förlitar sig mindre på erfarna operatörer. Ansiktsigenkänning har många fördelar, som att automatiskt ändra språket som används till ett av 15 lagrade på kontrollen, minska arbetsprocesser och förbättra arbetseffektiviteten. Fullständig anslutning till AMADAs V-factory IoT-system gör att all maskindata kan kontrolleras, uppdateras och analyseras på distans.

På lasrarna kan underhållsvideor användas av nya medarbetare för att vägleda dem genom nödvändiga steg som linsrengöring. Dessa videor kan överföras till en iPhone så att de kan ses på avstånd från maskinen vid behov.

På kantpressarna visas bockningsråd och säkerhetsmeddelanden för att guida nya operatörer genom bockningsprocessen, samt ansluta till HMI-skärmen, som flyttas till motsvarande bockposition framför operatören.

Det nya, helt elektriska ASF II EU-höglager, som lanserats vid både Charleville-Mézières fabrik och Paris Technical Centre har flera innovativa funktioner för att förbättra automatiserad bearbetning. För det första säkerställer den unika pallbytesrörelsen att nya plåtar alltid laddas på den övre skärpaletten, vilket undviker det vanliga problemet där damm eller små materialrester hamnar ovanpå det nya materialet innan det laserskärs. För det andra kan Single Sheet Pallet (SSP) användas för att snabbt ladda tillbaka ett brådskande jobb i lasern utan att avbryta det aktuella automatiska schemat. Genom att i huvudsak köra tornet baklänges kan ett nytt ark eller rest av material bearbetas och tas bort från cellen innan det automatiska schemat startas om. ASF II EU kan förbättras ytterligare genom tillägget av ett TK EU-portalrobot, som kan eftermonteras vid behov.

Flera beställningar på de nya maskinerna togs emot under det två veckor långa lanseringseventet i Frankrike och ett större intresse väcktes när flera av dem också demonstrerades på BlechExpo i Tyskland i november.

 

Amada Scandinavia AB
Borgens Gata 16-18
441 39 ALINGSÅS
Alingsås kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564025814

Kontaktperson

PB
Peter Book
Säljare Specialist
peter.book@amadasweden.se

Tipsa en kollega

0.047