23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Unga designers satsar på e-racerbilar med stöd från norelem

Med utmaningen att bygga och driva en till fullo elektrisk racerbil satte årets Formula Student (Electric)-tävlingen designstudenterna ordentligt på prov.

Förfallodatum
den 14 december 2025

För att förbereda ett flertal lag för eventet samlade VDI Racing Camp fler än 250 deltagare från hela Tyskland genom att förse varje lag med de komponenter och stöd som de behövde för att göra sig redo för den prestigefyllda tävlingen.

Som sponsor till VDI Racing Camp har norelem under lång tid varit engagerade i att utveckla unga talanger och ge designers möjligheten att testa sina innovativa racerbilsprojekt. I år skickade 19 lag in bidrag till Formula Student till praktiska tester i Münsterland och prövade dessutom sitt lagarbete i tävlingssammanhang.

Inför huvudeventet såg norelem till att studenterna fick möjlighet att besöka testanläggningen och utomhuslaboratoriet för säker lastning i Selm, Västfalien. norelem organiserade 2016 för första gången "generalrepetitionen" för Formula Student, som senare skulle komma att kallas Racing Camp.

Förberedelse inför kommande tävlingar i dagarna tre
Under den pågående säsongen 2023/2024 av Formula Student stöttar norelem omkring 54 tyska Formula Studentlag och ytterligare 42 internationella lag. Formula Student (Electric) är en designtävling för antagna studenter, där utmaningen går ut på att designa och bygga en formelbil för en icke-professionell förare. Tävlingsuppgiften innefattar även planering av en större, fiktiv produktion och slutligen tester av fordonet på en racerbana. Summa summarum; Racing Camp är det perfekta sättet att förbereda sig på inför tävlingen.

De 250 studenterna tillbringade tre dagar med att konstruera, bygga och testköra sina fordon. Lagen kunde hitta sina bästa former för att samarbeta utan pressen från en pågående tävling och fick samtidigt öva på att presentera sig själva professionellt. Alla dessa färdigheter är nyckeln till framgång i den officiella Formula Student-tävlingen.

Under Formula Student-tävlingen i sig testas de viktigaste säkerhetskriterierna på fordonet liksom köregenskaper och hur krafterna lirar tillsammans på banan, vilket visar sig genom fordonets förmåga att accelerera på raksträcka eller manövrera runt hörn med konstant svängradie. Likaså har studenterna själva i uppdrag att genomföra en presentation för domarna, som kommer att gå vidare med design- och kostnadsrapporter för fordonet.

13 av 19 lag tävlade i år i Racing Camp med en helt elektrisk racerbil, inklusive Formula Student-laget från Kemptens universitet inom tillämpade vetenskaper. Allgäu-laget är inte längre främmande för norelem: Laget presenterade en racingsimulator vid Motek mässan 2022, en konstruktion som hade stöd genom tillhandahållandet av standardkomponenter genom norelem ACADEMY. Bland annat aluminiumprofiler och ett stort antal anslutningskomponenter, som användes till fordonsplattformen men även till underrede och ram. Passionen för motorsport har förenat laget sedan 2007 och i dagsläget har laget 85 medlemmar.

Teambuilding och ekonomi
Ett annat av lagen, Infinity Racing, kunde provköra sin prototyp på asfalt för första gången tack vare VDI Racing Camp. ”Genom den tekniska fingranskningen på Racing Camp får vi en chans att lära oss mer om svagheterna i vår bil och vad vi behöver förbättra innan det officiella evenemanget”, säger Intira Gross. ”Då vi har ett stort antal nya medlemmar för tillfället är det perfekt att de kan lära sig mer om och öva på procedurerna vid ett event som Racing Camp. Många av deltagarna känner inte till hur bedömningsprocessen fungerar. Här får de chansen att lära sig mycket och förbereda sig för de riktiga proven. Dessutom är den roliga omgivningen superviktig för att vi ska knyta an som ett lag."

Campen handlar också om att beakta de ekonomiska aspekterna av fordonskonstruktionen, då presentation och finansiering av projektet är viktiga byggstenar för att övertyga i den internationella tävlingen.

Att konvertera en förbränningsmotor till ett elektriskt fordon är en ytterligare finansiell utmaning för de lag som har valt att göra på det sättet. Totalkostnaden för ett sådant fordon beräknas uppgå till runt  500 000 euro, varav ren materialkostnad uppskattas till 200 000 euro. Till exempel kostar en drivlina ungefär 50 000 euro och fordonsbatterierna över 20 000 euro. Detta i sig visar hur viktigt det är för studenterna att få stöd av företag som norelem som kostnadsfritt kan förse studenterna med både kunskap och komponenter.

norelem stöttar morgondagens ingenjörer
Martin Ahner, produktansvarig på norelem ACADEMY säger: ”I norelems sortiment av över 70 000 delar finns något för alla. Både till fordonen och verkstadsutrustning. På detta sätt kan vi stötta lagen i deras arbete på ett mycket praktiskt sätt.

Inifinity Racing använde delar från norelem primärt till att konstruera utrustningen för framdriften. Genom produktsponsring kunde Infinity Racing bygga transport och monteringsvagnar som senare användes för att underhålla och hantera fordonet både på banan och i verkstaden.

För en plats på prispallen handlar det inte bara om innovationsanda och lagarbete utan lika mycket om hur komponenterna interagerar.

Martin Ahner fortsätter: Vårt starkaste fokus ligger på att främja unga talanger, vilket alltid har varit ett av norelems huvudsakliga målsättningar. För oss är Racing Camp en perfekt möjlighet att stötta morgondagens designingenjörer och samtidigt göra vårt varumärke känt. Möjligheten att vara huvudsponsor är ytterligare ett steg i rätt riktning.

VDI Racing Camp, som drivs av norelem, har på kort tid sett ett växande antal av deltagare och fordon, från 15 studenter fördelat på 10 lag 2016 till 500 studenter spridda över 23 lag under 2019. Efter ett två år långt uppehåll under coronapandemin lockade återkomsten 2022 över 200 deltagare. Sedan 2019 har evenemanget arrangerats av VDI (Verein Deutscher Ingenieure) med norelem som huvudsponsor, därav kallas evenemanget för VDI Racing Camp Powered by norelem.

För mer information om norelem ACADEMY: norelem-academy.com och norelem.se

Om norelem
norelem är världsledande tillverkare och leverantör av flexibla standarddelar och komponenter för maskinteknik. Företaget levererar mer än 70,000 standardprodukter avsedda för standardmaskiner och driftselement samt automationskomponenter.

98 procent av norelems komponenter finns tillgängliga från lager, med teknisk support för alla våra produkter. Denna omfattande lagerhållning gör det möjligt för norelem att tillhandahålla snabba och pålitliga leveranstider.

Om THE BIG GREEN BOOK
THE BIG GREEN BOOK är både norelems idékatalog och referensbok. Det är den gällande guiden till standardkomponenter.

THE BIG GREEN BOOK kombinerar produktinformation, specifikationer och teknisk information i en enda källa. Den är uppbyggd med hjälp av en logisk sekvens av artikelnummer baserat på produktionsstadier och innehåller referenser för bästa praxis, råd och vägledning.

norelem AB
Wenngarn 443
193 91 Sigtuna
Sigtuna kommun
Sverige
VAT nummer: SE5590714795

Tipsa en kollega

0.063