23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Kaffemaskin får boost av norelems komponenter och expertis

norelem har stöttat ett studentprojekt på kandidatnivå vid Wiens tekniska universitet med ett antal av de komponenter som behövdes för att förverkliga studenternas idéer.

Förfallodatum
den 16 november 2025

Med ambitionen att visualisera så många som möjligt av de tekniska processerna i kaffebryggning konstruerade studenterna en avancerad kaffemaskin, som gick under namnet kaffemaskin 2.0.

Maskinen bestod av två huvuddelar och demonstrerar processen för att rosta kaffebönorna, likaväl som extraktionsprocessen. De gröna kaffebönorna rostas genom att använda en reaktor med fluidiserad bädd som separerar kaffebönans silverhinna med hjälp av en cyklon och värmeväxlare. Till extraktionsmoment använder man sig av en kvarn, en värmetank med elpatron, en suspensionstank samt en filtreringsanordning.

Processen börjar med att gröna kaffebönor hälls genom en skruvtransportör. Bönorna rostas sedan i reaktorn med fluidiserad bädd med hjälp av en fläkt och luftvärmare. Medan bönorna rostas pumpas vatten från en tank genom reaktorns värmeväxlarrör som förvärmning. De rostade bönorna transporteras sedan vidare till kvarnen med hjälp av en ”bönlyft”, där de senare mals till kaffepulver. Det förvärmda vattnet har pumpats vidare upp i värmetanken och sprutas på kaffepulvret genom ett sprutmunstycke. Slutligen filtreras blandningen och resulterar i ett drickfärdigt kaffe. 

För att möjliggöra projektet har norelem bidragit med diverse komponenter, såsom svängbara hjul med låsning och robusta rörformade handtag som används för enkel transport och uppställning av maskinen. Skruvar och andra standardkomponenter används också till monteringen av reaktorn med fluidiserad bädd.  

För att transportera bönorna till kvarnen behövdes en kuggremsaxel och en stegmotor samt en lagerenhet som användes för att dels montera kuggremskivan, dels för att spänna kuggremmen. norelem levererade även underhållsfria lagerhus och en precisionsaxel, som styrs av stegmotorn, till stöd för den lastbärande roterande plåten som det färdiga kaffet serverades på. Avslutningsvis användes gummibuffertar för att minimera vibrationerna och täckprofiler för att skydda systemet från smuts, damm och kaffespill.

Detta är ännu ett exempel på projekt i en lång lista av studentprojekt som har fått stöd av norelem. Genom att främja unga talanger uppfyller norelem ACADEMY inte bara en av sina viktigaste affärsideologier utan även en av norelems bredare målsättningar, vilket är att vara till nytta inom alla aspekter av tillverkningsindustrin. 

norelem Academy är dessutom engagerad i att stötta ingenjörerna under hela deras karriär, genom att erbjuda en rad olika utbildningsprogram. I detta ingår att förmedla kunskap om vanligt förekommande komponenter och att tillhandahålla teknisk undervisning inom olika designämnen. norelem Academy lägger stor vikt vid att främja utbildning och stötta därför olika studentprojekt med gratis material och värdefull teknisk vägledning från sitt expertteam. 

För mer information: besök norelem.se 

 

Om norelem

norelem är världsledande tillverkare och leverantör av flexibla standarddelar och komponenter för maskinteknik. Företaget levererar mer än 70,000 standardprodukter avsedda för standardmaskiner och driftselement samt automationskomponenter. 

98 procent av norelems komponenter finns tillgängliga från lager, med teknisk support för alla våra produkter. Denna omfattande lagerhållning gör det möjligt för norelem att tillhandahålla snabba och pålitliga leveranstider.

 

Om THE BIG GREEN BOOK

THE BIG GREEN BOOK är både norelems idékatalog och referensbok. Det är den gällande guiden till standardkomponenter.

THE BIG GREEN BOOK kombinerar produktinformation, specifikationer och teknisk information i en enda källa. Den är uppbyggd med hjälp av en logisk sekvens av artikelnummer baserat på produktionsstadier och innehåller referenser för bästa praxis, råd och vägledning.

norelem AB
Wenngarn 443
193 91 Sigtuna
Sigtuna kommun
Sverige
VAT nummer: SE5590714795

Tipsa en kollega

0.062