23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Flexibel produktion med KUKAs nya AMR:er

KUKA har ökat sitt sortiment av utrustning nischad för modern logistik och industri 4.0

Det handlar om de självkörande plattformarna (AMR) KMR iisy och KMP 1500P. – Lagerhantering är ett växande segment som utvecklas snabbt, och där vi kan leverera lösningar i absolut framkant, säger Micael Amandusson, channel manager på KUKA Nordic.

KMR iisy, som har en cobot monterad på plattformen är en smidig lösning för automatiserad pick-and-place. Bärlasten är 11 eller 15 kilo, vikter som den lastar på plattformen och sedan snabbt och säkert transporterar i lagermiljön. Plattformen klarar att lasta upp till 200 kilo och rör sig med en hastighet på 1,5 meter i sekunden.

Effektivt vid mindre serier

På sin väg genom lokalerna kan den hantera ett obegränsat antal stationer, vilket gör att det utan större kostnader eller arbetsinsatser går att ställa om och hantera mindre serier. Programmeringen sköts enkelt med manöverenheten SmartPAD.

KMR iisy är utrustad 3D-kameror och via SLAM-navigering (Simultaneous localization and mapping) kan den fritt köra omkring utan att kollidera med människor eller annan utrustning – den har till och med vad som kallas för obstacle avoidance – d.v.s den kan upptäcka och navigera runt tillfälliga hinder. 

Plattformen har kapslingsklass IP54 – vilket inte bara är viktigt ur renlighetsperspektiv utan även viktigt när det kommer till inträngande smuts, renrumsklassning 3 och ESD-skydd enligt ISO 61340-5-1 samt ANSI ESD S20.20. Den släpper över huvud taget ut mycket få partiklar eller andra utsläpp.

– Det gör att du kan använda den i miljöer där det är höga krav på renhet, exempel vid hantering av halvledare eller andra känsliga elektronikkomponenter, säger Micael Amandusson.

En annan intressant finess är att den har en induktiv laddplatta. Det gör att KMR iisy kan ladda medan den exempelvis står vid en station och lastar.

Smidig plattform för större laster

För den som behöver hantera större laster lanserar KUKA nu även KMP 1500P, en mobil plattform som klarar vikter upp till 1,5 ton. 

Liksom KMR iisy rör sig KMP 1500P snabbt och med hög noggrannhet genom lokalerna: 1,5 meter per sekund med full last och något snabbare, 1,8 meter per sekund utan last. Även här används 3D-kameror och SLAM-navigering. För att kunna identifiera lasterna har den en scanner som läser av QR-koder på lasterna, vilket ger en säker spårbarhet.

– Den är mycket lätt att programmera. Det gör att du snabbt kan ställa om produktionen och optimera dina processer utan att förlora i effektivitet. Behovet av underhåll sköts också lätt och snabbt, säger Micael Amandusson. 

Även när det gäller laddning och driftstid är den effektiv. På två timmars laddning klarar KMP 1500P att köra i åtta timmar. Den går även att snabbladda på en timme och nå upp till 80 procents kapacitet. Nästa år kommer dessutom funktionen att ladda den induktivt medan den är i arbete.

KUKA Nordic AB
A Odhners gata 15
421 30 Västra Frölunda
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5562540723

Kontaktperson

CA
Carola Andersson
Marknadsansvarig
+46 708327068 carola.andersson@kuka.com

Tipsa en kollega

0.047