23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Vågfjädrar – stor kraft i trånga utrymmen

Om din applikation kräver höga fjäderkrafter men utrymmet höjdmässigt är begränsat, är vågfjädrar ofta det bästa – och ibland det enda – alternativet. Typiska exempel är förspänning av kullager och tätningar mellan hölje och en roterande axel.

Vågfjädrar tillhör gruppen tryckfjädrar vilket innebär att rörelsen är linjär och att längden minskar med ökande kraft. På ett sätt liknar deras geometri skruvlindade tryckfjädrar, men med den stora skillnaden att en vågform läggs till materialets linjärt ökande axiella position. Vågfjädern är tillverkad av plattvalsad tråd, med störst tvärsnittsdimension (bredd) i fjäderns radiella riktning.

Stora krafter, liten rörelse
Geometrin och egenskaperna hos vågfjädrar gör dem perfekt lämpade att monteras i utrymmen som är mycket begränsade i radiell riktning, till exempel när diameterförhållandet (ytterdiameter / innerdiameter) är nära ett. En konventionell tryckfjäder kommer inte att kunna ge mycket kraft i en sådan geometri och en tallriksfjäder kräver högre diameterförhållanden. Andra tecken på när en vågfjäder bör övervägas är när stora krafter behövs och rörelsen är relativt liten. Med en vågfjäder kan sådana egenskaper uppnås i ett mindre axiellt utrymme än andra fjädertyper. Detta beror delvis på att vågfjädrar ofta kan tillverkas utan döda ändar som en skruvlindad tryckfjäder behöver.

Perfekt för kullager-applikationer
En typisk tillämpning är när förspänning ska appliceras på ett kullager vars prestanda förbättras av en axiell förspänning. Ljudet minskar, kullagrets styvhet och livslängd ökar om det är förspänt med rätt kraft. Förspänning kan appliceras utan fjäder, men flexibiliteten hos ett fjäderelement kompenserar för toleranser i axiell riktning och håller förspänningskraften inom det önskade området oberoende av toleransutfallet. Även effekterna av termiska expansioner reduceras genom användningen av ett fjäderelement. Monteringsutrymmet för vågfjädrar i en förspänningsapplikation i kullager är inget hinder.

Utrymmeseffektivt i tätningar
En annan tillämpning med liknande krav är tätningar, som vanligtvis finns mellan ett hus och en roterande axel. Tätningselementen behöver vara axiellt förspända för korrekt funktion och ett flexibelt fjäderelement har samma fördelar här som i kullagerapplikationen. Monteringsutrymmet är liknande som för kullager och vågfjädern är lika utrymmeseffektiv här.

Överväg alltid vågfjädrar om diameterförhållandet är litet
Ovan nämnda är de två vanligaste applikationerna för vågfjädrar, men kom ihåg att överallt där diameterförhållandet är litet bör vågfjädrar beaktas. Om krafterna är höga och rörelseutrymmet relativt litet är de ofta det bästa – och ibland det enda – alternativet.

Lesjöfors AB
Lagergrens gata 2
652 14 Karlstad
Karlstads kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560013251

Kontaktperson

Tipsa en kollega

0.031