23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

AP&T levererar världens första produktionslinje för varmformning av aluminium enligt HFQ®

AP&T har levererat världens första produktionslinje för varmformning av aluminium enligt en ny metod – HFQ® .

Tekniken gör det möjligt att i ett enda steg tillverka delar med låg vikt, hög styrka, komplexa former och hög formstabilitet. Beställare är CIPCO, ett helägt dotterbolag till Impression Technologies Ltd (ITL) i Storbritannien.

Den nya metoden, HFQ® (Solution Heat treatment, Forming and in-die Quenching process), har utvecklats i vid de båda brittiska universiteten Imperial College i London (ICL) och University of Birmingham.

Metoden industrialiseras nu inom EU:s FP7-projekt LoCoLite. I projektet samarbetar AP&T med en rad aktörer från europeisk industri och akademi kring lösningar som kan hjälpa biltillverkarna att minska fordonens vikt, energiförbrukning och miljöpåverkan. De första prototyperna som tillverkats med hjälp av den nya metoden har redan demonstrerats i LoCoLite. I början av 2016 är det dags för installation och provkörning av den första fullskaliga produktionslinjen.

”Med den nya processen blir det möjligt att forma höghållfasta aluminiumlegeringar till komplexa konstruktioner, tack vare större dragdjup, skarpare böjradie och att återfjädringen nästan helt elimineras. Det är avsevärda fördelar jämfört med traditionella pressningsmetoder. Produktegenskaperna är högintressanta för fordonsindustrin, vilket ger tekniken en stor potentiell marknad”, säger dr Christian Koroschetz, Director Technology Development på AP&T.

Den nya produktionslinjen kommer att användas av CIPCO för tillverkning av lättviktsdetaljer till flera brittiska biltillverkare, men också för fortsatt utveckling av HFQ®. Produktionen beräknas komma igång under andra kvartalet 2016.

”På kort tid har vi tagit en ny, lovande teknik från idé till en fungerande produktionslösning. Samarbetet med ITL kring HFQ® började 2012. Året därefter startade LoCoLite och nu levererar vi vår första produktionslinje. Det är ett stort och viktigt steg”, säger Peter Karlsson på AP&T som ansvarar för företagets kontakter med LoCoLite.

”Vi är väldigt nöjda både med samarbetet med AP&T och leveransen av den här världsledande utrustningen till vår anläggning för HFQ® i Storbritannien”, säger ITL:s vd George Adam.

Fakta

- CIPCO är resultatet av ett samarbete mellan PAB Coventry och Impression Technologies Ltd och stöds av den brittiska regeringens så kallade Advanced Manufacturing Supply Chain Initiative.
- Produktionslinjen för HFQ® omfattar bland annat en höghastighetspress för varmformning på 6000 kN, AP&T:s flerfacksugn (Multilayer Feeder Furnace), SpeedFeeders och övervakningssystem för process och värme.
- HFQ är ett av Impression Technologies Ltd registrerat varumärke.


aptgroup.com

AP&T
Box 32
Rönnåsgatan 3A
523 21 Ulricehamn
Ulricehamns kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562884667

Kontaktperson

HS
Helén Sallander
Senior Advisor/Marketing and Sales
+46 10 471 3858 helen.sallander@aptgroup.com

Tipsa en kollega

0.047