23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Lokal närvaro avgör

Go Global-deltagare fick ingångar till Kinas fordonsindustri

Go Global Kina 2014 genomfördes i mitten av september. 35 personer från 18 företag deltog och fick under resan klart för sig att det krävs lokal närvaro för att kunna bli leverantör till fordonsindustrin i framtidens Kina.

Den röda tråden i det digra programmet med möten, presentationer och fabriksbesök var
begreppet "lokalisering".
– Alla vi träffade sade att lokal närvaro blir allt viktigare om man vill leverera till fordonstillverkare i Kina. Exempelvis ska både Volvo/Geely och Autoliv köpa mer lokalt producerade komponenter, säger Peter Bryntesson, ansvarig för Go Global Kina hos FKG.

Volvo/Geely drog ett stort lass för Go Global-projektets genomförande i form av planering och genom att de bidrog med intressanta personer att diskutera med för de svenska deltagarna. Go Global var medvetet förlagd till september eftersom det passade med Volvo/Geelys period
när de letar leverantörer.

– Vi fick bra information om att all sourcing för den nya plattformen sker i Kina. Volvo siktar som sagt även mycket på lokal sourcing men det kändes samtidigt som att Volvo verkligen vill att svenska leverantörer är med på deras satsning i Kina, säger Peter Bryntesson.

Vid tidpunkten för Go Global var ungefär 50 procent upphandlat till CMA-plattformen.

Andra dagen besöktes Autoliv, som var på plats i Kina redan 1990 med ett joint venture. Nu finns ett nytt teknikcenter som är det största inom Autoliv-koncernen. Där utförs runt 1 200 olika krocktester per år. Inköp är centralt placerat och köper in allt material till alla fabriker i Kina.

– Även Autoliv ser gärna att fler EU-leverantörer har lokal produktion. Företaget köper nämligen runt 90 procent lokalt och siktar på att köpa allt inom landet.

För att bli leverantör till Autoliv är det bra att uppfylla två kriterier:
1) Om man är leverantör till Autoliv i dag finns stora möjligheter att även leverera till Autoliv Kina.
2) Viktigast är dock att ha produktion i Kina, annars bör leverantören ha en produkt som är svår att hitta i Kina.

Go Global träffade också Johnson Control som följt Volvos etablering i Chengdu.
– Det är så som FKG gärna ser att svenska leverantörer agerar, säger Peter Bryntesson.

Johnson Control har ett stort utvecklingscenter i Shanghai och flera fabriker. De arbetar mycket
med joint venture för att komma åt kunder och samordna tillverkning nära slutkunderna.

Därefter besöktes den snabbväxande staden Cixi, som är intressant då Geely ser Cixi som sin nya bas för utveckling och ska flytta enheten i Hangzhou dit.
– Cixi Development Zone är del av den lokala regeringen och det är den som svenska företag ska ta kontakt med för att kunna etablera sig där.

Staden Suzhou var nästa anhalt. Där finns Capac, en rikstäckande organisation som arbetar generellt med fordonsindustrin.

– Capac kan mycket väl vara en inkörsport till Kina för svenska företag, säger Peter Bryntesson.

Sedan var det möte på det Åmålsbaserade företaget SEM.
– Mycket intressant eftersom SEM har gjort resan med en etablering i Kina, där cirka 120 personer jobbar. Flera företag i Go Global-gruppen kände igen sig eftersom de är i samma läge som SEM var 2005 när företaget tog ett styrelsebeslut på att satsa i Kina.

Efter en flygning till Chengdu besöktes själva fabrikerna hos Johnson Control och Volvo. Volvofabriken är helt ny med hög automatiseringsgrad. Kommande fabriker blir ganska lika denna. Den veckan som Go Global genomfördes startade tillverkningen av XC 60 i Chengdu, vilket gör att Volvo nu slipper importtullar. S60 L produceras också här.

FKG
Mindpark Göteborg City
Lilla Bommen 3
411 04 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Tipsa en kollega

0.032