23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

En positiv utveckling

Smart design och moderna material gör det möjligt för Norges första energipositiva byggnader att generera mer el än de förbrukar.

BYGGNADER AV OLIKA SLAG förbrukar enorma mängder energi. I Europa står byggnader för cirka 40 procent av den totala energianvändningen. Noll-energihus och energiplushus är exempel på satsningar som görs för att uppfylla de allt strängare energi- och miljökrav som ställs på dagens byggnader. Den norska alliansen Powerhouse har bevisat att energiprestanda hos nya och befintliga byggnader kan förbättra.

POWERHOUSE BILDADES 2011, med målet att utveckla kommersiella byggnader som producerar mer förnybar energi under sin livstid än vad som går åt till uppförande, material, drift, rivning och slutligen återvinning. Alliansen är ett samarbete mellan fastighetsbolaget Entra Eiendom, byggföretaget Skanska, arkitektbyrån Snøhetta, miljöorganisationen Zero, Aluminiumbolaget Hydro och konsultfirman Asplan Viak.
Byggnationen av Powerhouse One på Brattør kaia i Trondheim beräknas starta 2014 eller 2015.
Det blir Norges första och världens nordligast belägna nybyggda energipositiva kontorsbyggnad.
På Kjørbo i Sandvika, strax utanför Oslo, kommer man att renovera två befintliga byggnader för att skapa Norges första energipositiva kontorskomplex.
Det är arkitektbyrån Snøhetta som ligger bakom den spektakulära och innovativa designen av Powerhouse One på Brattørkaia. Taket och stora delar av fasaden utgörs av yggnadsintegrerade solcellssystem (BIPV, Building-integrated photovoltaics). Den 2 000 kvadratmeter stora BIPV-anläggningen på taket är en av Europas största. För att kunna utnyttja solenergin maximalt sluttar taket med 20 grader åt söder.

Med hjälp av värmeväxlare och värmepumpar kommer solcellssystemet att producera el och värme. Havsvatten kommer att användas till uppvärmning och nedkylning.Till fasaden och dess dolda fönsterpaneler krävdes extremt smala profiler, vilket gjorde aluminium till det perfekta materialvalet.
– Aluminium har många fördelar. Det är ett lätt material som är smidigt att arbeta med och enkelt att anpassa efter de aktuella behoven. Dessutom är det ett ”levande” material som reflekterar ljus på ett vackert sätt, säger Tine Hegli, chefsarkitekt på Snøhetta.

Aluminium kan dessutom klara av det hårda klimatet vid den norska atlantkusten

WICONA, EN LEDANDE tillverkare av aluminiumsystem och en del av Sapa Building Systems,
står för planering och leverans av aluminiumlösningar till båda projekten. Phillip Müller, seniorkonsult för hållbara bygg– Aluminiumprofiler är lättillgängliga, vilket är en viktig aspekt på Brattørkaia, där det annars skulle bli problematiskt att utföra underhålls- och rengöringsarbeten på grund av byggnadens speciella konstruktion.
Vid renoveringen av byggnaderna på Kjørbo krävdes andra lösningar, eftersom man inte hade samma kreativa frihet här som på Brattørkaia.Anodiserat aluminium och trä har använts för att bevara byggnadens historiska utseende – vilket
var ett krav från kommunen. Aluminium har använts för att minimera fönsterkarmarnas storlek
och maximera de transparenta ytorna.
– Vi har utvecklat en speciell sorts aluminiumfönster, som kan öppnas utåt och som uppfyller
alla krav för passivhus. En så smal karm skulle aldrig ha kunnat tillverkas av trä, säger Phillip Müller.

Livscykelperspektivet var en viktig faktor i båda projekten. 
– För en optimal återvinning måste man kunna montera isär allt material på ett strukturerat sätt. Till skillnad från andra material kan aluminium återvinnas gång på gång utan att dess genskaper försämras, säger Phillip Müller.


Hydro Extrusion Sweden AB
Metallvägen
574 81 VETLANDA
Vetlanda kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563667483

Kontaktperson

Tipsa en kollega

0.032