23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Nya styrsystem från AP&T ökade Steertecs produktionskapacitet

– En fantastisk förbättring. Med de nya styrsystemen från AP&T har produktionskapaciteten i vår befintliga presslinje ökat väsentligt. Genom förenklad programmering kunde vi även förkorta cykeltiderna.

Det berättar en mycket nöjd Thomas Häfner, fabrikschef på Steertec i Raufoss, Norge.

Att uppgradera äldre pressar och produktionslinjer med ny el och elektronik är en växande del av AP&T:s verksamhet. Ett modernt styrsystem kan göra underverk med en gammal press.

– En ombyggnation är ofta ett mycket kostnadseffektivt sätt att höja tillförlitlighet och produktivitet rejält. Oavsett pressens fabrikat kan vi se till att kunden får en framtidssäkrad lösning, säger Roger Frölander, säljare av ombyggnationer på AP&T Press Systems.

Aluminiumdetaljer till bilindustrin
En av de kunder som nyligen moderniserat sin produktionsutrustning med hjälp av AP&T är Steertec i norska Raufoss. Företaget är specialiserat på tillverkning av kallflytformade aluminiumdelar till personbilar, närmare bestämt detaljer till rattstyrningen. Bland Steertecs kunder finns tyska premiummärken, som BMW, Daimler, Porsche och Audi.

– Att jobba med några av världens bästa bilmärken innebär att vi måste uppfylla mycket höga krav på kvalitet och leveransprecision. Därför har vi under de senaste åren arbetat hårt och målmedvetet med att optimera verksamheten i Raufoss, såväl teknologiskt som ekonomiskt, säger Thomas Häfner.

Nya styrsystem till äldre pressar
2010 flyttade Steertec till en helt ny anläggning, som byggts upp runt själva produktionen för att få så effektiva flöden som möjligt. (Flytten genomfördes för övrigt utan ett enda driftstopp!) De tio pressarna som då ingick i maskinparken fungerade bra, men de gamla styrsystemen från 1980-talet var svåra att programmera och orsakade ofta driftstörningar. Efter inledande diskussioner med AP&T, som tidigare levererat automationsutrustning till Steertec, beslutade företaget 2012 att genomföra en uppgradering och ombyggnation av fem äldre hydraulpressar: en på 400 ton, en på 200 ton och tre stycken 100-tonspressar i linje. Samtidigt beställde man en helt ny, kundanpassad AP&T-press. Sommaren 2013 var all ny utrustning installerad och i full drift.

– Den nya utrustningen har inneburit en oerhörd förbättring. Vi har fått en stabil och driftsäker process samtidigt som cykeltiderna har kortats. Produktionskapaciteten i presslinjen har ökat väsentligt, säger Thomas Häfner.

Om de gamla styrsystemen var svåra att hantera och förstå sig på, så är de nya raka motsatsen. AP&T:s styrsystem är gjorda för att vara användarvänliga och efter en kort utbildning kan varje operatör nu själv ta hand om programmeringen. Med ökade kunskaper och ökat ansvar följer också ökat engagemang hos medarbetarna, vilket är en av Steertecs viktigaste framgångsfaktorer.

Kundanpassad press med individuell styrning
När Steertec samtidigt bestämde sig för att för första gången på över 20 år utöka maskinparken med en ny press, ställde man AP&T inför en tuff utmaning. För att motsvara kraven på tillverkningsprecision krävdes en lösning utöver det vanliga.

– Resultatet blev en kundanpassad press med en separat pump för var och en av de sju cylinderfunktionerna/axlarna. Den individuella styrningen gör att man kan utföra flera operationer samtidigt helt oberoende av varandra och utan att de påverkar varandra, vilket är helt avgörande i den här unika processen, berättar Roger Frölander.

Den nya pressen med kapacitet för en miljon delar per år har motsvarat alla förväntningar.

– Maskinen håller absolut toppklass, säger en påtagligt stolt Thomas Häfner.

Affären med AP&T omfattar också ett kontrakt för årligt underhåll av den nya pressen.

– Det är oerhört viktigt att produktionen fungerar störningsfritt, därför har vi tecknat ett underhållskontrakt med AP&T. Vi vill ha ett långsiktigt samarbete som bygger på förtroende och professionalitet. AP&T har hittills levererat vad de lovat på alla punkter. Det känns väldigt bra inför framtiden, säger Thomas Häfner.


Kort om Steertec

- Specialiserad leverantör av kallflytformade aluminiumdetaljer till personbilsindustrin.
- Tillverkar detaljer till rattstyrningar. ´
- Producerar 40 – 60 olika artiklar i en högt automatiserad tillverkningsprocess.
- Företaget ligger i Raufoss, Norge och har ca 45 medarbetare.
- Ingår i Willi Elbe Group, med huvudkontor i Tyskland.
- Har nyligen investerat i ny utrustning från AP&T: Nya styrsystem till fem befintliga pressar (AP&T LOGOS) samt en helt ny kundanpassad press från AP&T.

se.aptgroup.com

AP&T
Box 32
Rönnåsgatan 3A
523 21 Ulricehamn
Ulricehamns kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562884667

Kontaktperson

HS
Helén Sallander
Senior Advisor/Marketing and Sales
+46 10 471 3858 helen.sallander@aptgroup.com

Tipsa en kollega

0.047