23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Kvalitets- och miljöarbete inom en gigantisk byggarbetsplats kräver sina män och kvinnor

Tillsammans har Strängbetong och Ruukki berikat Sverige med det spännande köpcentrumet Emporia i Malmö samt nationalarenan Friends Arena för att nämna två projekt.

Erfarenheterna av samarbetet har även svetsat ihop arbetet inom kvalitets-, arbetsmiljö- och klimatfrågorna. Just nu arbetar KMA-kollegorna (Kvalitet, Miljö, Arbetsmiljö) Louise Bävertoft Nyberg och Marcus Gunnarson Skoog tätt ihop för att garantera att ingenting går fel i processerna som syftar till att Sveriges största bygge av shoppingcentrum Mall of Scandinavia uppnår nivån Excellent inom engelska byggcertifieringen BREEAM.

BREEAM står för BRE Environmental Assessment Method. Den beräknas genom att poängsätta olika viktade målområden inom byggprocessen, se faktarutan i slutet för fördelningen. Genom att projektet måste rapportera svar på upp till 60 detaljfrågor beräknas sedan poängen. Vissa innovationer kan ge poäng direkt. Excellent -nivån innebär att man uppnår minst 70 % av maxpoängen under såväl byggnationen som i färdig byggnad.

Det som är krävande med certifieringsarbetet är att det är oerhört viktigt att ställa rätt krav på spårbarhet, materialval och logistik redan från början, genom att i projektet planera och beskriva processerna så säkerställs att alla arbeter mot samma mål. Alla ingredienser ska vara med på detaljnivån. Det är annars i princip omöjligt att få till dem rätt senare, beskriver Louise Bävertoft Nyberg utmaningen.

Logistik, personal, tajming och planering
Skandinaviens största shoppingcentrum ska öppnas 2015 med 250 butiker på över 100 000 kvm handelsyta. Byggarbetsplatsen ligger i Solna bredvid Friends Arena. Området består av flera nya byggnader, vägar och broar och kallas för Arena¬staden. Att bygga på många ställen samtidigt, att bygga stort och att bygga mitt i staden ställer stora krav på arbetsprocesser och kvalitetstänkandet. Smidighet, snabbhet, eliminering av onödiga transporter, minskning av utsläpp, avfall samt byggbuller, och tydlig information till alla som bor runt omkring och som blir påverkade av byggandet är viktiga beståndsdelar i ett lyckat byggprojekt – men också nödvändiga ingredienser för att uppnå höga miljö- och kvalitetscertifieringar som allt fler byggnader tävlar om idag. Det övergripande ansvaret för detta har entreprenören PEAB med stomleverantör Strängbetong och stålleverantör Ruukki.

En fördel med detta projekt är att PEAB som är beställaren har ordnat projektkontoret bredvid bygg-platsen. Det innebär att vi har en visuell kontakt med bygget dagligen och kan följa noga hur våra montörer uppfyller kraven på säkerhet och hur t ex olika byggkranar, lastbilar och andra aktörer fungerar på området, säger Marcus Gunnarsson Skoog.

Louise och Marcus jobbar även med att ha beredskap på plats för spill av kemikalier eller läckage av hydrauloljor eller drivmedel. Det är krav på att farmatankar på byggområdet ska ha dubbla skal och stå på anvisade platser för att undvika att de blir påkörda.

- Annan spillberedskap som finns är absorptionsfiltar, som suger upp spill. Ruukki har valt filtar men det finns också absorptionsmedel, som man slänger ut som sand. Spillberedskap ska finnas på alla maskiner som kan springa läck, förklarar Louise.

Logistikplanering av bästa kvalitet
Från början skulle man även göra livscykelanalyser av material men man bedömde att det är tillräckligt med att veta vilket produktionsbolag som levererat material till bygget. För Strängbetong betyder det att håldäck levereras från Kungsör, trappor från Herrljunga och betongväggarna kommer från Örebro. Stålet i sin tur kommer från Ruukki i Finland, såsom det brukar göra. Därmed är även sjötransport av balkarna inkluderad i logistiken. På plats i Stockholm har man en erfaren montageledare, Reijo Antinoja, som arbetar heltid med logistik för att säkra leveranserna. Det sker till exempel en veckovis uppföljning av alla transportörer och fabriker.

- När det gäller logistik, har vi på Strängbetong varit delaktid i att utveckla en smartare lösning för lastbilstransporter och lyft av håldäckslass. Det betyder att vi har ett system som gör att chauffören kan lossa lasset med håldäck på anvisad plats, utan hjälp av extra montagemedarbetare. Det gör hela momentet betydligt säkrare, berättar Marcus.

Strängbetong har just nu dagligen mellan åtta och tio lastbilar som kör på byggplatsen med betong-element. Därför har man även en logistikplanerare, som ser till att varje lastbil kör i rätt stund till exakt rätt plats på den drygt 55 000 kvm stora byggplatsen, ställer sig åt rätt håll vid rätt byggkran som aviserats. Det är mycket trång på byggplatsen och varje gång ett lyft av element – eller stålpelare – sker är området avspärrat. Samtidigt pågår det en ständig transportström av även andra material till byggplatsen vilket gör att den här planeringen är mycket viktig för hela byggprocessen. Vidare finns det restriktioner på platser där monteringen sker. Ogjutna bjälklag får nämligen inte köras på med liftar. Vidare ska det vara två gjutna bjälklag innan man får påbörja arbete under om montage pågår ovanför. Allt detta ska markeras med skyltar och avspärrningsband.

- Lägg därtill vädret. Det har varit mycket krävande omständigheter under vintern för montering av stommen. Men vi gör omfattande kvalitetsdokumentering som innebär ständiga kontroller på arbets-plats Först gör montörerna dokumenterad egenkontroller av balkarna och bultarna, att allt står rätt till. Sedan gör arbetsledare kontroller av montörernas dokumentation samt stickprov på plats utifrån alla normer, regler och instruktioner som vi ska ta hänsyn till såsom EN 1090 standard. Därtill flyger det in tredjepartskontrollanter från Finland varje månad för att kontrollera att ingenting är fel, berättar Louise.

Bra kommunikation och erfarenhet ger snabba resultat
Ruukki har en lång erfarenhet av att jobba under tuffa förhållanden och hårda kvalitetskrav. Samma montörer som finns på plats har deltagit i många tuffa byggprojekt både i Finland och andra länder. En del av dem som finns i Stockholmsvintern är ur samma team som installerade anrikningsanläggningen i Pajala under förra vinterns extrema kyla.

Vi har en organisation och rutiner såsom revisioner, som alla är vana vid och uppskattar. Vi vet att det krävs för att leverera högsta möjliga kvalitet. Jag måste berömma våra ”grabbar” för vi har en mycket bra inställning till arbetsmiljö. Våra montörer är väldigt noggranna med sin personliga skydds¬utrustning, de använder skyddsglasögon, hjälm, varselkläder, skyddsskor och livlinor där så krävs, det vill säga vid risk för fall och om inget annat skydd finns. När det gäller arbetsbered¬ningar och annan dokumentation gör vi det först på finska, för då förstår de som ska använda dem, innan de översätts till svenska eller engelska, berättar Louise.

Marcus konstaterar att det prefabricerade materialet betyder att många besvärliga arbetsmoment försvinner eller minimeras på byggarbetsplatsen såsom svetsning. Men förhandspreparerade element innebär också att själva byggandet blir snabbare. Det har många fördelar, inte minst för den omgivning som störs av byggandet. Men även investerare och beställaren tycker om det faktum att hela processen blir snabbare. Och inte lite heller.

- Mitt ansvar tillsammans med montageledarna är att se till att vi arbetar med riskeliminering så att ingen person skadas, att vi lyfter rätt saker på rätt sätt inom avspärrade områden och tillsammans med montageledarna att samordna tidplaner av montage på ett säkert arbetssätt. Samtidigt är det ju viktigt att säkerställa att vi har rätt bemanning och rätt utbildad personal på plats, berättar Marcus.

- Vi ska också se till att alla får rätt information och att de verkligen har tagit emot det och förstått. På den här byggplatsen gäller svenska och engelska, vilket ser ut att räcka rätt bra. Då menar jag till exempel instruktioner och säkerhetsdatablad som förklarar olika risker med kemikalier eller motsvarande, tillägger han.

Alla produkter som Ruukki och Strängbetong använder sig av i byggnationen är godkända av svenska Byggvarubedömningen, vissa med epitet ”rekommenderade”. Därutöver ska man minimera och mäta alla transporter och koldioxid (CO2) utsläppen, och helst använda så få kemikalier som möjligt. Trots att stålet i sig kräver väldigt lite kemikalier behövs det kunskaper om dem. Ruukki har arbetat systematiskt med att försöka minska kemikalierna som finns i produktionen, till exempel i i kemankare som används för att förankra stommen i grundplattan.

- Men vi kunde försöka göra mer, konstaterar Louise.

Utan Building Information Modelling – BIM – skulle ett projekt av den här storleken vara rätt omöjlig att hålla ihop. BIM betyder att alla de som deltar i arbetet delar med sig av sina ritningar och planer i en databas som sedan producerar tredimensionella bilder av olika objekt som man jobbar på. Dessa kan sedan ändras allt eftersom några värden ändras i någons ritningar. På detta sätt slipper man problemet med att någon ändrar en detalj i sina planer och sedan blir denna änd¬ring som fjärilens vingslag som genererar längre fram allt större påverkan på allas planering och arbete.

- Ändå är det en riktig utmaning att hålla sig á jour säger Marcus.

Det händer förändringar och då måste man få fram rätt ritningar så att våra fabriker kan tillverka rätt element i rätt mått. Just nu pågår till exempel ett arbete med att få till ljudisoleringen i sockel och väggarna på det som ska bli landets största biograf. Varje sal ska isoleras för sig. En annan utmaning är att det blir mycket hissar och rulltrappor i det färdiga komplexet som innehåller ju upp till sju våningar i själva shoppingcentrum och därtill kontorsbyggnader som är ännu högre.

Marcus Gunnarsson Skoog
Master of Science Industriell Systemekonomi med inriktning Kvalitet
KMA-samordnare Strängbetong
Erfarenhet inom KMA och Projektledning ca 7 år. Har arbetat med KMA-frågor på Sweco Management.
Har även arbetat med Kvalitet- och miljöfrågor inom IKEA:s dotterbolag Swedwood inom en expansiv utbyggnadsfas både i Sverige och i europeiska länder.
Han har också internationell erfarenhet från Storbritannien och från projekt i Portugal, Polen och i Tyskland.


Louise Bävertoft Nyberg
Civilingenjör från Chalmers
EHSQ-manager på Ruukki
Har jobbat med KMA frågor på Skanska, projekterings- och projektledning samt bostadsutveckling också på Skanska.
Har internationell erfarenhet från byggbranchen i både St Petersburg, Ryssland och Bryssel, Belgien och erfarenhet som utbytesstudent i México och Barcelona, Spanien och Bryssel, Belgien.


Text: Johanna Parikka Altenstedt, Ruukki
Bilder: Henrik Vinell, Strängbetong

FAKTA BREEAM
Energi 19 %
Hälsa och välmående 15 %
Materialval 12,5 %
Management (Förvaltning) 12 %
Markanvändning och ekologi 10 %
Utsläpp 10 %
Transporter 8 %
Avfall 7,5 %
Vattenanvändning 6 %
Innovationer +10 %

SSAB AB
BOX 70
101 21 Stockholm
Borlänge kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560163429

Tipsa en kollega

0.033