23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Orkla och Hydro bildar världsledande leverantör av aluminiumlösningar

Orkla ASA och Norsk Hydro ASA har enats om att slå samman de respektive verksamheterna inom profiler, byggsystem och rör, och bilda en världsledande leverantör av aluminiumlösningar.

Det nya sammanslagna företaget, som ska heta Sapa, kommer att vara ett joint venture-bolag som ägs till 50 % av Orkla och 50 % av Hydro.

Avtalet omfattar Profiles, Building System samt Extruded and Welded tubes från Orklas helägda dotterbolag Sapa, samt hela affärsområdet Extruded Products från Hydro.

Baserat på siffror från 2011 kommer det sammanslagna bolaget att ha en årlig omsättning på runt 47 miljarder norska kronor, en rörelsemarginal (EBITDA) på cirka 1,9 miljarder norska kronor och omkring 25 000 anställda.* Det nya bolaget kommer att ha en ledande ställning på de europeiska och nordamerikanska marknaderna och en stark position på tillväxtmarknader, bland annat Brasilien, Argentina, Kina, Indien och Vietnam.

Transaktionen väntas bli genomförd under första halvåret 2013 efter godkännande från berörda konkurrensmyndigheter. Svein Tore Holsether, som för närvarande är vd och koncernchef för Sapa, blir koncernchef i det nya bolaget medan Arnstein Sletmoe, chef för fusioner och förvärv på Hydro, utses till finanschef för det sammanslagna bolaget. Svein Richard Brandtzæg, vd och koncernchef för Hydro, blir styrelseordförande i det nya bolaget. Sapas huvudkontor kommer att förläggas till Oslo.

– Tillsammans skapar vi ett starkare företag med en bredare kompetensbas och ett mycket erfaret ledningsteam. Med de krävande marknadsförhållanden som råder idag kommer det nya bolaget att vara bättre rustat för omstrukturering och värdeskapande. Detta kommer att stärka Orklas förmåga att på ett framgångsrikt sätt ta till vara potentialen för värdeskapande i vår aluminiumverksamhet, säger Orklas koncernchef Åge Korsvold.

– Det nya bolaget kommer att ha den nödvändiga styrkan för att möta utmaningarna på marknaden och skapa en plattform för fortsatt utveckling på tillväxtmarknaderna, säger Hydros koncernchef Svein Richard Brandtzæg.
– Sammanslagningen bidrar till att stärka Hydro som ett världsledande, resursrikt aluminiumföretag med stabil verksamhet i alla delar av värdekedjan. Genom samgåendet med Sapa etablerar Hydro en ny struktur för sin strängpressningsverksamhet som kan förbättra lönsamheten och öka möjligheterna för framtida tillväxt, säger Brandtzæg.

Som en del av avtalet kommer Hydro (genom Hydro Aluminium AS) och Orkla (genom Sapa Holding AB) att överlåta de berörda rörelserna mot 50 % vardera av aktierna i det nya bolaget. För att kompensera för skillnaderna i storlek och för att harmonisera vissa balansräkningsposter erhåller Orkla, utöver 50 % av aktierna, 1,8 miljarder norska kronor från det nya bolaget. Beloppet beräknas bli betalt inom sex månader efter transaktionens slutförande.

Båda företagen genomför för tillfället betydande förbättringsåtgärder som, inberäknat beräknade årliga synergieffekter på cirka 1 miljard norska kronor, bidrar till att stärka det nya företaget ytterligare. Globalt förväntas efterfrågan på strängpressade aluminiumprodukter fortsatt öka kraftigt.

– Aluminium är framtidens material. För att möta kundernas höga krav måste vi även fortsatt vara ledande på forskning och utveckling, leverera med precision och optimera vår globala närvaro. Båda parter har visat sin förmåga att stadigt förbättra sin kvalitet och effektivitet, och tillsammans är vi fast beslutna att ta tillvara det bästa hos båda bolagen i det joint venture som nu bildas, säger Sapas koncernchef Svein Tore Holsether.

Avtalet innehåller bestämmelser om att parterna kan initiera en process för börsintroduktion cirka tre år efter slutförandet, där båda parter kan besluta sig för att behålla 34 procent av aktierna.

Det nya företaget kommer att redovisas som ett intressebolag enligt kapitalandelsmetoden.

*) Uppskattade, oreviderade siffror för det nya bolaget för 2011.

Kontakt:

Håkon Mageli, EVP Corporate Communications and Corporate Affairs

Tel: + 47 92 84 58 28

Rune Helland, SVP Investor Relations

Tel: +47 22 54 44 11 / +47 97 71 32 50



**********

Detta pressmeddelande inklusive bilagor (gemensamt benämnda "Meddelandet") har upprättats av Norsk Hydro ASA ("Hydro") och Orkla ASA ("Orkla") (gemensamt benämnda "Bolagen") enbart för användning i det tillkännagivande som görs i samband med presentationen av sammanslagningen av Hydros verksamheter inom strängpressning och byggsystem av aluminium, med Orklas verksamheter inom strängpressning och byggsystem av aluminium, vilka för närvarande utförs genom Sapa AB, i ett 50/50-ägt bolag ("Joint venture-bolaget").

Uttalanden i detta meddelande avser Joint venture-bolaget, men en sammanslagning av nämnda verksamheter är bland annat beroende av godkännande och slutförande av de transaktioner som fastställts i avtalet mellan parterna.

Vissa uttalanden i detta Meddelande innehåller framtidsinriktad information inklusive, men inte begränsad till, de som gäller (a) prognoser, utsikter och uppskattningar, (b) uttalanden om Orklas och Hydros mål och strategier för Joint venture-bolaget, (c) mål för produktionsvolymer, kapacitet eller priser, uppstartningskostnader, kostnadsreduceringar och vinstmål, (d) olika förväntningar på framtida utveckling på berörda marknader, tillgång och efterfrågan, (e) verksamhetsresultat, (f) tillväxttakt, (h) riskhantering samt (i) uttalanden som föregås av "förväntad", "planerad", "uppskattad", "beräknad", "avsedd" eller liknande uttryck.

Även om Bolagen anser att förväntningarna i sådana framtidsinriktade uttalanden är rimliga, bygger dessa på en rad olika antaganden och prognoser som, till sin natur, är förenade med betydande risker och osäkerheter. Flera olika faktorer kan leda till att resultatet eller andra framtida positioner skiljer sig väsentligt från dem som beskrivs i ett framtidsinriktat uttalande eller väsentligt påverkar i vilken omfattning en viss utsikt kan förverkligas. Faktorer som kan leda till sådana skillnader inkluderar, men är inte begränsade till, förändringar i tillgången på och kostnaden för energi och råvaror; global tillgång och efterfrågan på aluminiumprodukter; världsekonomins tillväxt, inklusive inflationstakt och industriproduktion; förändringar i valutors relativa värden och värdet på råvarukontrakt; utvecklingen av viktiga marknader och konkurrenssituationen; samt ändringar i lagstiftning, tillsynsfrågor och politik.

Inga garantier kan ges för att sådana förväntningar kommer att förverkligas. Bolagen och Joint venture-bolaget förpliktar sig inte att uppdatera eller revidera framtidsinriktade uttalanden på grund av ny information, framtida händelser eller annan orsak.

Detta Meddelande har inte granskats eller godkänts av någon tillsynsmyndighet eller fondbörs. Detta Meddelande utgör inget prospekt och har inte samma informationsnivå som ett prospekt.

Innehållet i detta Meddelande ska inte tolkas som ett investeringsråd. Genom att ta del av eller ta emot detta Meddelande och/eller investera i aktier emitterade av något av Bolagen, bekräftar och accepterar du att du ensam är ansvarig för din egen bedömning av Bolagens marknader och marknadsställning samt andra faktorer som är relevanta för Bolagen, samt att du kommer att genomföra din egen analys och ensam är ansvarig för att bilda dig en egen uppfattning om den potentiella framtida utvecklingen av respektive Bolags verksamhet och dess aktier.

Detta Meddelande är utgivet den 15 oktober 2012.

Hydro Extrusion Sweden AB
Metallvägen
574 81 VETLANDA
Vetlanda kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563667483

Tipsa en kollega

0.046