23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

OCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodling

| Medlemsnyhet | Företag OCS Overhead Conveyor System AB

Resultat: Ljusgårda går från 2 till 60 ton sallad i månaden. Det finns många fördelar med att automatisera en salladsodling.

Man minimerar transport och hantering av odlingsrör, eftersom det enklare går att kontrollera statusen på plantorna. Systemet blir effektivare och det unika vertikala hängsystemet frigör värdefull golvyta. Men det kanske viktigaste av allt; det höjer kvalitén på plantorna med ökade vitaminer och mineraler. ­Ljusgårda har höga ambitioner och satsar på att öka tillväxt och expansion. Deras produktion har hittills skötts delvis manuellt i mindre skala på 650 kvm yta. Nu är ytan ett automatiserat produktionssystem på totalt 7000 kvm. Livsmedelsföretaget kontaktade OCS och efterfrågade en lösning för att hantera och automatiskt transportera 2,5 meter långa vertikala rör för salladsodling. Systemet skulle transporteras igenom olika stationer och odlingsrum.

300 000 plantor
Ljusgårda finns i Tibro, i en lokal som tidigare var en möbelfabrik men som fått nytt liv och är idag en toppmodern inomhusodling. Anläggningen är klimatcertifierad där luft, ljus och vatten regleras för att skapa perfekta odlingsförhållanden för varje specifik planta. Odlingsrummen är designade som 15 slutna celler för att minimera kontaminering av eventuella skadedjur mellan odlingsrör i de olika rummen. OCS Systemet hanterar 48 vagnar i varje odlingsrum och man skördar 672 rör varje dag. Vagnarna positioneras på ett sådant sätt att bevattning är möjlig ovanifrån rören. Belysning och ventilation är integrerat med conveyorsystemet. Vid maxkapacitet rymmer systemet ungefär 300 000 plantor. 

Bättre kvalitét med automatiserad odling
Studier visar att dagens frukt och grönsaker innehåller mindre vitaminer och mineraler än för 50 år sedan, huvudförklaringen till detta är att näringsinnehållet försummats under decennier av växtförädling med ensidig inriktning på hög avkastning. Genom att odla inomhus, under kontrollerade förhållanden, säkerställer man både produktionsprocessen, miljön och kvalitén på produkterna.  

 På Ljusgårda stannar grödorna i odlingsrummet i ungefär 14 dagar. Grödorna skördas minst två gånger för att få högsta produktivitet och tillväxt. Under tiden rören är i odlingsrummet kan man enkelt begära ut en vagn från en önskad position i rummet för att utföra inspektion av plantorna. När grödorna är klara för skörd transporteras de automatiskt med hjälp av OCS 500 systemet, via en transportsträcka, till skördning. Salladen skördas, kontrolleras och förpackas innan det är dags för transport ut till butikerna. 

- Att ha ett helautomatiskt transportsystem har varit självklart för oss från början, och OCS lösning är riktigt smart. Att deras montage var extremt professionellt är ett extra plus, säger Mats Hellman, huvudprojektledare för Ljusgårda.

– Ljusgårda är en spännande kund till oss, som fått oss att tänka nytt och kreativt. Med våra specialdesignade hängande conveyorlösningar, som är båda rena och tysta, hjälper vi denna växande industri att automatisera och maximera sin produktion. Om vårt system kan bidra till en ökad kvalitet och underlätta för odlingen känner vi oss mycket nöjda och stolta beskriver OCS VD Kenth Almqvist.

 Tack vare det nya sättet att odla sallad kommer över 600 pallar sallad att lämna Ljusgårda för att distribueras till över 800 butiker runt om i Sverige varje vecka. OCS med mottot Lean, Clean & Green bidrar till Ljusgårdas kan leva upp till klimatsmart inomhusodling

 För mer information vänligen kontakta:

 OCS Sales Director Christer Lundgren
christer.lundgren@ocs.se
033 – 23 33 83

 OCS Business Development Manager Patrick Djerf
patrick.djerf@ocs.se
033 - 20 04 30

 

OCS är en del av Axel Johnson International, en global industrigrupp som består av mer än 150 bolag i 30 länder. Axel Johnson International präglas av ett aktivt, långsiktigt ägarskap med ambition att främja förnyelse och skapa tillväxt. Fokus ligger på företag verksamma inom strategiskt utvalda nischmarknader som erbjuder tekniska komponenter och lösningar till industriella processer. Idag har koncernen sex affärsområden: Driveline Solutions, Fluid Handling Solutions, Industrial Solutions, Lifting Solutions, Power Transmission Solutions och Transport Solutions. Axel Johnson International ingår i den familjeägda Axel Johnson-koncernen.

www.axinter.com


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
OCS Overhead Conveyor System AB

Stormgatan 9
504 64 BORÅS
Sverige
OCS Overhead Conveyor System AB

Bilder och video

OCS automatiserad salladsproduktionLjusgårda går från 2 till 60 ton sallad per månad med hjälp av OCS hängtransportörer

Tipsa en kollega

0.078