23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Skapa förutsättningar i vården med hygieniska komponenter

| Medlemsnyhet | Företag norelem AB

På dagens globala marknad är steril miljö helt avgörande för de tillverkare som arbetar inom läkemedels- och sjukvårdsindustrin.

Dålig hygien i tillverkningsanläggningar kan ha en katastrofal inverkan, för att inte tala om skadat rykte och rättsliga konsekvenser. Det är därför inte förvånande att säkerhetsstandarderna har blivit allt hårdare. Marcus Schneck, VD på standardkomponentspecialisten norelem, utforskar vikten av att använda hygieniskt utformade komponenter inom vårdindustrin.

Principerna kring hygienisk design

EHEDG (European Hygienic Engineering and Design Group) inrättades för att öka medvetenheten om hygienteknik, utveckla vägledning och lösningar och tillhandahålla en plattform för att främja expertkunnande. Gruppen är i första hand fokuserad på livsmedelsindustrin och dess branschexperter har tagit fram en uppsättning kriterier som fokuserar på hygienisk design, inklusive enkel rengöring, förebyggande av tillväxt av mikroorganismer och förebyggande av infektering, främmande partiklar och kemisk kontaminering.

För företag som arbetar med medicinsk tillverkning gäller ovanstående principer och förstärks av 3-A Sanitary Standards, som omfattar hygienisk utrustningsdesign för livsmedels-, dryckes- och läkemedelsindustrin. Ytterst är det viktigaste målet för hygienisk konstruktion att undvika produktkontaminering av mikroorganismer, partiklar och kemikalier, samt att använda teknik som möjliggör regelbunden, noggrann och tung rengöring.

Hur ser hygienisk design ut i praktiken?

För att uppfylla bestämmelserna för hygienisk design tillverkas delar ofta av rostfritt stål med släta ytor som säkerställer att bakterier, produktrester och smuts lätt kan tvättas bort. Övergångar och fasningar måste också utformas utan vassa hörn för att möjliggöra grundlig rengöring. Komponenter måste också vara fria från hack, ojämnheter, fördjupningar och håligheter, vilket minskar sannolikheten för att skräp och mikroorganismer fastnar.

När materialet blir avgörande: Vid tillverkning av utrustning för sjukvårdsindustrin är rostfritt stål utan tvekan det material man väljer. Den släta, icke absorberande ytan erbjuder en hygienisk miljö som inte håller kvar bakterier eller kemikalier - idealet är en finish som förenklar borttagande av eventuella föroreningar på ytan av det rostfria stålet. För att uppfylla dessa kriterier poleras ytan på norelems skruvar och muttrar till en finhet på Ra 0,8 - vilket tar bort alla toppar och ojämnheter i metallen, vilket kan skapa en grogrund för mikroorganismer.

I en bransch där tung tvätt är en viktig del av hygienen så innebär rostfritt stål dessutom att dessa produkter erbjuder hållbarhet, korrosionsbeständighet och tolerans mot extrema temperaturer.

Undvik döda områden, fällor och sprickor: För att uppfylla hygieniska designkriterier måste produkter vara utformade så att de är fria från små sprickor eller designfunktioner som skapar ett område som mikroorganismer kan trivas i. Av denna anledning är produkter som norelems skruvar också utformade med ett polerat, konvext huvud, utan prägling eller designfunktioner som kan hysa bakterier, medan företagets sortiment av justerbara maskinfötter har dubbel tätning av gängan och specialtätning av spindelleden på den justerbara foten, vilket förhindrar bakteriefällor och medger enkel rengöring.

Tålighet mot kraftig tvätt och svåra kemikalier: I läkemedelsindustrin, precis som i livsmedelsindustrin, kan maskiner utsättas för kraftig rengöring för att säkerställa hygien. Fördelarna med rostfritt stål som ett icke-korrosivt och icke-absorberande material har redan nämnts, men komponentdesign för tvättning går utöver detta. Komponenter måste klara den hårda kombinationen av vatten, kemikalier, högt tryck och höga temperaturer. Klassificeringssystemet IP (Ingress Protection) är en internationellt erkänd skala som handlar om bevisat skydd mot miljöfaktorer som vätskor och fasta ämnen.

Att kontrollera produktens eller komponentens IP-klass kan verifiera att den är byggd för att klara vatten och damm - med ett högre betyg som indikerar att den är lämplig för användning under förhållanden där utrustning måste saneras noggrant. norelems vridreglar med T-handtag, till exempel, överensstämmer med DIN EN 1672-2: 2009 (Hygiene Machinery Ordinance) tack vare den spegelpolerade ytan i rostfritt stål och det lättrengjorda handtaget, som är designad för att rengöringsmedel och vätskor ska rinna av utrustningen, vilket förhindrar risken för kontaminering.

Fördelarna med hygienisk design

När man tillverkar produkter för livsmedel eller för medicinska ändamål är det självklart att skapa lösningar och använda komponenter som skyddar människors hälsa. Fördelarna är dock flera. Förutom förbättrad produktkvalitet är en av de viktigaste fördelarna med hygienisk design processeffektivitet. Genom att använda produkter som är utformade utan ojämnheter, skåror och hålrum som kan hysa bakterier eller främmande föremål, eller som har ytor som är avsedda att skölja bort vatten och kemikalier, så kan rengöringsprocesser och rutinmässigt underhåll optimeras - vilket sparar tid och pengar.

Verkligheten är att den medicinska och farmaceutiska industrin använder kvalitets- och lagstiftningsstandarder som är avgörande för företagets framgång. Misstag kan ofta vara extremt dyra. Av denna anledning är spårbarhet nyckeln - som täcker allt från ny produktutveckling och insatsvaror, genom tillverkning, lagring och transport. Att kunna verifiera att komponenter uppfyller EHEDG- och 3-A-hygienstandarder hjälper till att betona företagets hygieniska målsättning.

Genom att anta en riskbaserad strategi för hygien och förebyggande av föroreningar kan läkemedels- och sjukvårdsföretag uppnå förbättrad effektivitet, säkerhet och produktkvalitet. För vissa kan detta innebära att maskiner helt byts ut för att möta nya direktiv. För andra kommer ett långsammare tillvägagångssätt att fungera, där byte av standardkomponenter är ett smidigt steg för att nå en hygienisk tillverkningsmiljö.

För mer information om norelems sortiment av Hygienic DESIGN-produkter - inklusive skruvar och muttrar, justerbara fötter, vridreglage och kabelförskruvningar - besök www.norelem.se

Om norelem

norelem är världsledande tillverkare och leverantör av flexibla standarddelar och komponenter för maskinteknik. Företaget levererar mer än 60,000 standardprodukter avsedda för standardmaskiner och driftselement samt automationskomponenter.

98 procent av norelems komponenter finns tillgängliga från lager, med teknisk support för alla våra produkter. Denna omfattande lagerhållning gör det möjligt för norelem att tillhandahålla snabba och pålitliga leveranstider.

Om THE BIG GREEN BOOK

THE BIG GREEN BOOK är både norelems idékatalog och referensbok. Det är den gällande guiden till standardkomponenter.

THE BIG GREEN BOOK kombinerar produktinformation, specifikationer och teknisk information i en enda källa. Den är uppbyggd med hjälp av en logisk sekvens av artikelnummer baserat på produktionsstadier och innehåller referenser för bästa praxis, råd och vägledning.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
norelem AB

Wenngarn 443
193 91 Sigtuna
Sverige
norelem AB

Tipsa en kollega

0.109