23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Mekoprint ser stor potential i micronisch

| Medlemsnyhet | Företag Mekoprint A/S

Mekoprints Chemigraphics fabrik är inte som en vanlig maskinfabrik. Här sker bearbetningsprocesserna i toleranser på 0,01 millimeter, och kunderna återfinns i segment som kräver mycket noggrann bearbetning.

Mekoprints Chemigraphics fabrik är inte som en vanlig maskinfabrik. Här sker bearbetningsprocesserna i toleranser på 0,01 millimeter, och kunderna återfinns i segment som kräver mycket noggrann bearbetning. 

Det är en mycket specifik nisch som den nordjylländska metallgruppen har tagit steget in i under de senaste åren. 

”Vi har arbetat med vår självbild och investerat i ett antal andra och nya kompletterande tekniker till etsningstekniken. Vi har gått från att vara en etsningsleverantör som också kan bocka för att idag vara en totalleverantör av finmekaniska komponenter och mikromekanik. Vi kan nu leverera med en väldigt hög precision.", säger Benny Albrektsen, divisionsdirektör, Mekoprint Chemigraphics. 

HITTAR SISTA HUNDRADELEN 
Avdelningen bearbetar arbetsstycken från 1 millimeter och ner till två hundradels millimeter i plåttjocklek. Bearbetningen sker både genom etsning eller genom en allt större CNC-maskinfabrik som kan laserskära, gravera, fräsa och svarva. 

De särskilda produktionslokalerna har konstanta temperaturer, som fluktuerar som mest en halv grad, och där även kyl- och smörjvätskor styrs med samma grundlighet. 

Många bäckar små tillåter oss att hitta den sista 100-delen. Alla kunder kommer inte att vilja betala för våra senaste och mest exakta tekniker. Så styrkan ligger i vår teknikbredd, som kan matcha allt från standardtoleranser till de högsta kraven som vi särskilt är på jakt efter. En bra koll på det är nischföretagen som till exempel producerar high-end-apparater eller kameror, förklarar Benny Albrektsen. 

BETYDANDE UTVECKLING
Resan för Mekoprint-divisionen med 43 anställda startade för fyra år sedan. Och divisionsdirektören säger att nästa steg är att omfamna hela paletten och stå för total ingenjörskonst av finmekaniska metallprodukter. 

Vi har blivit en leverantör som utvecklar finmekaniska komponenter med en betydligt bredare teknikuppställning. Och nästa steg är möjligheten att gå in i design- och utvecklingsfasen i ett mycket tidigare skede. Vi kan till exempel köpa plastdetaljer och utveckla kombinationslösningar med metall och plast. Det är stort inom finmekanik, säger direktören. 

"När aluminium och rostfritt stål ska fungera tillsammans kommer vi att få mycket goda möjligheter att utveckla en lösning i samma material."

Potential bland de största  
Benny Albrektsen ser bland annat potentialen hos de största koncernerna. Eftersom de lägger stora konceptuella utvecklingsuppdrag externt. Och genom att skicka ut uppdraget till en relativt liten utvecklingspartner som Mekoprint, uppnår man större smidighet och mer specifik know-how. 

Samtidigt kan utvecklingsprojekt också mullra i en stor organisation. 

Det är lättare att komma fram till ett koncept genom outsourcing. Detta gäller både delkomponenter eller en mer färdig produktnivå. Vi utvecklas vanligtvis till ”prof of concept”-stadiet, där nästa steg kan vara en prototyp som vi kan stå för att få producerat, säger han. 

MEKOPRINT CHEMIGRAPHICS FYRA MIKROKATEGORIER 

  • Finmekaniska lösningar: Etsning eller laserskärning. Här använder Mekoprint normalt kemi för att göra hål eller konturer i plåtar eftersom materialet är för tunt för att skära i eller gravera på. Om det bara är tjockleken det handlar om så stannar etsning vanligtvis vid en halv millimeter. I rostfritt stål stannar den vid 0,3 eller 0,4.  
  • EMC-avskärmningar: Etsas och bockas. Används för att begränsa elektroniskt brus från kretskortskomponenter.  
  • Metallskyltar: För serie- eller batchnummer. Stora kunder är Grundfos, Danfoss och Bodybike.  
  • Skärbearbetade produkter: Ett helt nytt område där Mekoprint mikrofräser eller svarvar. Det kan till exempel vara komponenter som ingår i hörapparater eller drönare. Materialplattformen utvecklas från att endast vara metall till avancerade plasttyper.

Medlemsnyhet

Företag
Mekoprint A/S

Hermesvej 2
9530 Støvring
Danmark
Mekoprint A/S

Bilder och video

Tipsa en kollega

0.047