23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Teknik med nålspetsprecision

| Medlemsnyhet | Företag norelem AB

Medan många tekniska funktioner kan komma undan med viss grad av tolerans, behöver vissa tillämpningar precision och noggrannhet i högsta klass.

Detta kan bara utföras med rätt mätkomponenter, säger Marcus Schneck, VD för norelem, och förklarar närmare:

Vad är teknik? De flesta skulle troligen beskriva teknik som att tillverka saker, få saker och ting att fungera samt göra jobbet bättre

Det betyder att ingenjörer är en samling innovatörer, problemlösare och konstruktörer. Förmodligen utmärker sig en bra ingenjör såsom en som kontinuerligt söker att förbättra och aldrig nöjer sig med status quo.

Självklart är sökandet efter bättre lösningar välkomna, eftersom det inte går att göra progression utan detta. Det som ofta gör det möjligt för ingenjörer att experimentera är att ingenjörsvetenskap inte är exakt vetenskap - grader av toleranser kan utnyttjas, metoder kan skilja sig och kreativitet kan introduceras.

Till exempel kan klämning och positionering göras på många olika sätt, från klämskruvar till indexeringsklämmor, magnetiska klämkulor till kamskruvar - alla är perfekt genomförbara arbetsmetoder. Vissa är mer effektiva än andra, men det beror på den aktuella uppgiften.

Det finns emellertid otvetydigt tekniska ämnen som kräver precision och noggrannhet. Ta bilbälten som exempel. De flesta moderna säkerhetsbälten bygger på fjäderbelastade rullar som kallas »retraktorer». Dessa är utrustade med tröghetsrullar som hindrar bältet från att sträcka ut rullen under kraftig retardation, t.ex. i en kraschsituation eller vid skarp inbromsning. För att sätta i bältet måste tänderna på retraktorsystemet vara exakt konstruerade. Annars låser inte säkerhetsbältet.

Inuti dessa mekanismer finns missionskritiska dimensioner. Om de inte bearbetas och mäts korrekt kan liv stå på spel.

På samma sätt måste flyg- och tillverkningstillämpningar nå denna nivå av noggrannhet. Om precisionen inte uppnås måste komponenter kasseras eller så kan de fallera. Detta leder sedan till stillestånd, projektfördröjningar, onödigt underhåll och slutligen ökade kostnader.

För att mäta delar noggrant måste utvecklare välja tillgängliga mätverktyg med förnuft, vilken noggrannhet som de kan mäta och deras användningsområden.

Styr in i position med laxstjärtsformade slidstyrningar
För tillverkningsindustrin och laboratorieverksamheten är laxstjärtsformade slidstyrningar, likt de som erbjuds av norelem, den enklaste typen av linjär styrning för bättre positioneringsnoggrannhet. De har en laxstjärtformad kanal (därav namnet) som används för att låsa de linjära skenorna och tillåta rörelse längs kanalen.

I laxstjärtsformade slidstyrningar kommer den rörliga komponenten i direkt kontakt med lasten, och slidstyrningens yta är normalt större än den hos en kullager-eller rullagerbaserad linjärstyrning. Därför är laxstjärtsformade slidstyrningar lämpligare för att hålla tyngre laster.

På grund av sin design ger de en jämn, linjär rörelse utan risk för backlash, vilket är avgörande för snabb och effektiv positionering. Som sådana är de ett perfekt komplement till en mängd olika maskiner, optiska apparater och mätinstrument.

Bland fördelarna med dessa mångsidiga produkter är exakt justering av bearbetningsenheter, mätkameror, speglar, mikroskop och laserhuvuden. De kan också användas för att finjustera lödnings-, plasma- och svetshuvuden och att fokusera brännmunstycken.

Laxstjärtsformade slidstyrningar är också anpassningsbara när mer komplex positionering krävs. Med fästskruvar kan de snabbt och enkelt kombineras för att bilda korsbord.

Huvudsakligen används dessa komponenter inom tillverknings- och laboratorieindustrin eftersom de är hållbara och kan ge enkel rörelse under långa perioder utan att behöva underhåll. Faktum är att norelems laxstjärtsformade slidstyrningar har en livslängd på upp till 1 miljon slag.

Det kan betonas att laxstjärtsformade slidstyrningar kan användas i kombination med mikrometerspindlar och handhjul för ännu mer noggrannhet. I kombination med mikrometerspindeln  är det möjligt att flytta den rörliga komponenten på styrningen i steg om 0,02 mm.

Den bästa positionen - Positioneringsbord
Vid mätning och provning av utrustning, eller placering av komponenter på verktygsmaskiner, hanteringssystem eller jiggar är positioneringssteg med elektroniska positionsindikatorer ofta bäst på grund av sina spellösa styrningar.

Positioneringssteg (även känt som positioneringsbord) kan placera komponenter, stopp, sensorer, gränsbrytare, gripare eller kameror på nära hundradels millimeter. Versioner med elektroniska positionsindikatorer gynnar också konstruktörer genom att de kommer med stora LCD-skärmar, vilket gör att tekniker kan läsa mätningarna snabbt och tydligt och effektivisera. Displaynoggrannheten är på 0,01 mm.

Dessutom kan norelems positioneringsbord, återställning, kedjedimension och offsetinställningar hanteras via knapparna på positionsindikatorn medan batterilivslängden är upp till 2 år.

Positioneringsborden ger inte bara noggrann mätning, utan de är också modulära. Korsbord, lyftbord och rotationspositioner av samma storlek kan kombineras för att mäta olika axialer.

Ett behov av hastighet
Medan ena sidan av ingenjörsvetenskapen handlar om kreativitet och tänkande utanför boxen kräver precisionssidan av konstruktionen snabbhet och noggrannhet. Ingenjörer måste kunna mäta och positionera effektivt och noggrant för att möjliggöra bättre produktivitet.

För mer information om norelem och dess utbud av mätkomponenter, besök www.norelem.se


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
norelem AB

Wenngarn 443
193 91 Sigtuna
Sverige
norelem AB

Tipsa en kollega

0.063