23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Rätt tryckstift ger vinster i design av fixtursystem

| Medlemsnyhet | Företag norelem AB

Maskiner och kapitalutrustning spelar en allt viktigare roll i dagens verkstadsindustri, eftersom företag söker snabbare produktionsmetoder, vilket kortar ledtid till marknaden och förbättrar effektiviteten.

Att få tillgång till en stabil och pålitlig arbetsstation är ett sätt för företag att säkerställa mer konsekventa sömlösa produktionstider. Som ett resultat söker teknikerna redskap som är mer pålitliga, ekonomiska och lätta att använda när man utvecklar fästlösningar. Marcus Schneck, VD på norelem, tittar på den viktiga roll som indexbultar och fästdelar spelar för att göra dessa fästarmaturer och system mer effektiva och pålitliga.

På många sätt är tryckstift en okänd del i komponenthållande fixtursystem för att lokalisera, stoppa, anpassa och hålla delar i en mängd olika tillämpningar. I fästtillämpningar där tryck behövs för korrekt positionering och indexering av komponenter spelar dessa fästdelar en ovärderlig roll. Men med tanke på mångsidigheten och bredden av dessa delar är det kanske oundvikligt att de kommer i en rad olika varianter, som är skräddarsydda för specifika krav i en applikation. Med en stor mängd valmöjligheter kan du välja rätt fästtyp baserat på förståelse för de enskilda tillämpningskraven och den avsedda driftsmiljön, så att den korrekta standardkomponenten specificeras, vilket garanterar långvarig tillförlitlighet.

Fjädrar, index och kulor

När det gäller utmaningen att förena två eller flera delar så är få fästprodukter lika effektiva som fjäderfästen med tryckstift. Dessa är en vanlig men ofta förbisedd industristandard som används för ett brett utbud av tillämpningar och är särskilt effektiva när fixtur system krävs för att hålla komponenter på plats under långa perioder. Dessa delar innehåller en fjäder som används för att ge kraft för att trycka antingen en tapp, en bult eller en kula i motsvarande hål och låser sålunda flera delar på plats säkert. Detta underlättar snabb och enkel bearbetning av komponenter.

När ett fjäderfäste med ett tryckstift inte används, är en fästfjäder med kula ett vanligt alternativ. Dessa innehåller ett fjädrat kullager som tillhandahåller kraften. Kulspärren bildar en bäryta, som drar tillbaka och snäpper in i motsvarande hål eller spår. Denna kraft kan utövas väldigt snabbt, vilket gör fjäderfästen med kulor mycket effektiva i tillämpningar där fästet måste flyttas in och ut ur positionen mycket snabbt, till exempel vid lokalisering eller placering i lådor, matriser, gjutformar och andra fästanordningar.

Även om det finns effektiva och populära komponenter finns det tillfällen då index- och fjäderfästen med tryckstift är olämpliga i en tillämpning. Exempelvis är ett fjäderfäste med tryckstift utformat för att tillåta liten rörelse när sidokraft appliceras och skulle överbelastas av en tung belastning. På samma sätt är kullagret, som finns i fjäderfästen med kulor, mycket grunt, vilket innebär att endast en liten del av fästet sätts in i hålet, vilket gör den ineffektiv när den används med tunga belastningar.

I detta fall skulle ett indexfäste vara det effektivaste valet av komponent. Ett indexeringsfäste har en bult istället för en kula. Detta gör det möjligt att låsa, hålla och justera komponenter mycket snabbt. En viktig egenskap hos indexfästena är deras rundade eller fasade ändar, vilket gör att de passar bekvämt i varje indexeringshållare.

Miljöhänsyn

När man väljer den lämpligaste fästkomponenten för en tillämpning är det också viktigt att överväga den arbetsmiljö som man vill att den ska användas i. Till exempel är fördröjd vibrationskraft i alla tillämpningar ett problem för många tekniker och riskerar att minska prestandan och även orsaka skador på komponenter över tiden.

I fall där detta är ett problem är det värt att specificera ett fjäderfäste med tryckstift som har ett integrerat LONG-LOK-trådlås, eftersom detta skyddar komponenten från att lossna eller lossna på grund av stötar, knuffar eller vibrationer. Genom att fungera som en kil mellan de inre och yttre trådarna, trycker nylonlåsningssystemet spelet mellan trådarna till ena sidan, vilket orsakar yttryck på trådflankarna. Det resulterande lossningsvridmomentet är således högre än det som erbjuds med de flesta konventionella mekaniska metoder.

Många tillämpningar präglas också av hårda och aggressiva arbetsmiljöer. Därför är det viktigt att förstå hur dessa kan påverka prestandan. Ett sådant problem är korrosion. I hårda och aggressiva miljöer kan korrosionsbeständiga material förlänga en fjäders livslängd när den utsätts för frekvent slitage. En lösning är att titta på draghållfastheten och kemiska resistensegenskaper hos kiselnitrid som gör det till ett idealiskt materialval för kulkomponenter i fästen. Speciellt erbjuder dessa betydligt bättre slitagemotstånd över tid, vilket ger större tillförlitlighet över alternativa material.

Att välja rätt typ av fäste kan verka som en enkel uppgift, men det är förvånande hur många gånger det här beslutet fattas felaktigt. Det är ofta ett antagande att alla fästen är likartade och kan användas för alla tillämpningar, vilket är fel. Det felaktiga fästet kan inte bara göra så att komponenten lossnar, speciellt under stötar eller vibrationer, utan teknikerna kan förlora värdefull tid vid återställning och återanvänder felaktiga fästen i ett försök att skapa ett säkert, arbetshållande system. Eftersom tekniker fortsätter att pressas för att uppnå mer på kortare tid så kan mer uppmärksamhet på de små standardkomponenterna ge sömlös och snabb produktion - en väl använd tid med andra ord.

Tillbehör för att hålla olika komponenter finns i THE BIG GREEN BOOK från norelem, vilken kan beställas eller laddas ner.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
norelem AB

Wenngarn 443
193 91 Sigtuna
Sverige
norelem AB

Bilder och video

norelem

Tipsa en kollega

0.064