23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Bättre organisering viktigt för produktionsanläggningar

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Brister i organisation och design av en produktionsanläggning har en tendens att inte bli uppenbara innan anläggningens kapacitet pressas ordentligt.

Det är först när man får den där stora ordern som innebär att man måste arbeta med dubbla skift och full bemanning 6 dagar i veckan som varje förlorad sekund blir kännbar.

Därför är det viktigt att man redan från början har en medveten strategi för hur man ska arbeta med att övervaka och gradvis förbättra sin produktionsanläggning.

Initialt arbete
Redan innan en produktionsanläggning tas i bruk ska det finnas en plan för hur den ska drivas på effektivast möjliga vis och hur detta ska följas upp. Men det är viktigt att förstå när man tar en ny anläggning i bruk att oavsett hur detaljerad driftsplan man än har på pappret så finns det gått om svagheter som inte går att se innan man låter produktionen börja rulla.

Verkstad och reservdelar
Ett av de absolut viktigaste nyckeltalen för alla produktionsanläggningar är driftsäkerheten och även i de fall man har en splitterny anläggning med modern utrustning kommer det förr eller senare uppstå driftstopp och i fall när man arbetar med full bemanning kan varje minut man tvingas stå still bli mycket kostsam. Givetvis är det viktigt att man har skickliga mekaniker och reparatörer men det går inte förlita sig enbart på deras expertis och låta dem själva ansvara för organiseringen. Problemen med detta kan bli smärtsamt tydliga när ens gamla mekaniker slutar och den nya inte förstår sig på den gamles system och tappar värdefull tid på att leta efter verktyg, reservdelar och journaler.

Därför ska man tillsammans med sin mekaniker redan från början utarbeta ett system där alla relevanta reservdelar och verktyg förvaras i tydligt märkta backhyllor i ett logiskt system baserat på delarnas användningsfrekvens och viktighet. Detta system bör sedan följas upp och uppdateras allt eftersom man identifierar vilka delar av anläggningen som mekanikerna lägger störst del av sitt arbete på. Samma process bör användas för förvaring av verktyg vid varje enskild produktionsstation och det ska finnas en intern logik som gör att man lätt kan följa flödet från en station till en annan.

Till sist får man dock helt enkelt förlita sig till vad nyckeltalen säger. Det är inte ovanligt att både ens förarbete och det system man under flera år utarbetat i nära samarbete med sina medarbetare har brister och en förändring som verkar ologisk visar sig ha en stor positiv effekt.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Tipsa en kollega

0.079