23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så kan konstruktörer nå en ny standard av effektivitet

| Medlemsnyhet | Företag norelem AB

Konstruktörens funktion förändras eftersom de spelar en alltmer aktiv roll i ett verkstadsföretags värdekedja.

Marcus Schneck, VD för norelem, specialisten inom standardkomponenter, tittar på några av de tekniker som konstruktörerna kan använda för att uppnå tids- och kostnadsbesparingar, säkerställa förutsägbar tillgänglighet av komponenter och tillverka en mer effektiv produkt.

Konstruktören är inte längre ensamt ansvarig för de konceptuella estetiska och ergonomiska aspekterna i en ny produktdesign, utan de är nu allt mer ansvariga för kostnaden för att producera en produkt på ett så effektivt och smidigt sätt som möjligt. Som ett resultat finns ett branschövergripande driv att konstruera mer funktionella produkter och system till en lägre kostnad, utan att kompromissa med kvaliteten.

Det finns ingen tvekan om att konstruktören har varit bland de yrkesprofessionella som har gynnats mest av ny teknik. Införandet av 3D-printing förkortar tiden att marknadsföra och påskynda den ursprungliga prototypfasen, vilket gör det möjligt för företagen att tillverka större produktvolymer snabbare.

Detta leder emellertid till att konstruktören sätts under ytterligare press när det handlar om att arbeta mer produktivt samtidigt som man bibehåller högsta kvalitet i arbetet. Därför kan minsta marginella vinst som uppnås i konstruktionsprocessen växa till stor skillnad i tidsplanen för ett projekt.

Det finns mycket teknik som konstruktörer kan använda för att hjälpa dem att bli mer produktiva, samtidigt som de ofta minskar utgifterna i processen. Det handlar bara om att identifiera var dessa förbättringar kan göras och anpassa standardprocesser därefter.

Ladda ner befintliga CAD-modeller istället för att skapa egna
Vi lever i en tid där många företag är angelägna om att hålla så mycket teknisk produktion som möjligt internt, vilket eliminerar långa ledtider och leverantörsberoende. Men samtidigt som detta ger ett konstruktionsföretag större kontroll över sin kompletta produktionsprocess, kräver det en betydande investeringstid, vilket medför ett antal tillhörande kostnader.

Det är till exempel inte ovanligt att ett verkstadsföretag tillverkar sina egna arbetsstyckebultar. Även för en relativt enkel komponent som denna måste en formgivare ta 15-20 minuter för att skapa en ritning som är lämplig för produktion, med alla dimensioner beräknade.

Om man anser att den typiska processkostnaden för en arbetstimme motsvarar 630 kr - 1100 kr, beroende på vilket CAD-system som används och det enskilda företaget, motsvarar det ungefär 190 kr för varje komponent bara i designtid. Detta är innan man ens har nått produktionsstadiet. Om ett företag utformar ett stort antal standardkomponenter utöver detta så är det tydligt att kostnader och tid för att göra dessa ritningar ökar snabbt.

Som standardkomponent är det ofta inte nödvändigt för tekniska företag att utforma sina egna arbetsstyckebultar när de kan köpas till lägre kostnad och med stor tillgänglighet från en professionell standardleverantör.

Idag kan ett externt inköp av en arbetsstyckesbult, stopp eller klämma kompletteras med all relevant designdata och ritningar som kan integreras i ett befintligt CAD-system. Detta gör CAD-ritningar tillgängliga som statiska referenser, vilket eliminerar tid och kostnader för att manuellt rita och konfigurera dessa konstruktioner.

Genom att utnyttja så många standardkomponenter som möjligt kan konstruktörer bli effektivare och spara kostnader totalt sett.

Sök komponenter som levererar kvalitet som standard
Det är alltid värdefullt för konstruktörer att spendera tid att förstå vilka komponenter som är tillgängliga som standard under tillverkningsprocessen innan de börjar arbeta med egna konstruktioner.

Samarbete med en kompetent leverantör av komponenter kan också ge fördelar om komponenter skadas under produktionen. I stället för att omkonstruera en komponent till samma dimensioner och mönster som anges på CAD ritningen kan konstruktören helt enkelt beställa samma komponent med hjälp av en katalog eller referensnummer. Genom att implementera en plock- och platsprocess är det möjligt att väsentligt minska time-to-market.

Det är också viktigt att komma ihåg att standardkomponenter som levereras via en extern partner redan testats och därför har känd prestanda, kapacitet och toleranser. Detta minskar all intern test- och utvecklingstid som krävs internt.

Som ett resultat har standardkomponenterna mycket lättare spännings- och definieringspositioner, vilket kan leda till snabbare monteringstider. Ytterligare en marginalvinst som kan bidra till att göra en konstruktör ännu mer produktiv över en tidsperiod.

Sänka konstruktions- och produktionskostnader
En konstruktörs tid är dyrbar. I en roll som är mycket informationskrävande har konstruktören tillräckligt med arbete med tekniska och datorbaserade arbetsuppgifter utan att tillbringa ännu mer tid med att leta efter information om en viss komponent eller omkonstruera standardkomponenter från början.

Därför introducerade norelem först THE BIG GREEN BOOK 2003, som en komplett referensguide till standardkomponenter för konstruktörer.

THE BIG GREEN BOOK har inte bara ett omfattande sortiment av över 45 000 produkter, av vilka 98% är tillgängliga direkt från lager, utan den innehåller även all information som konstruktörer behöver för att förverkliga sina idéer.

Den har strukturerats på ett logiskt sätt för att styra läsaren genom en förklaring av hur standarddelar kan integreras för att ytterligare stödja konstruktionsprocessen, vilket hjälper konstruktören att minska kostnader och tid. För mer information om norelems omfattande produktsortiment, besök norelem.se

Om norelem
norelem är världsledande tillverkare och leverantör av flexibla standarddelar och komponenter för maskinteknik. Företaget levererar mer än 45 000 standardprodukter avsedda för standardmaskiner och driftselement samt automationskomponenter.

98 procent av norelems komponenter finns tillgängliga från lager, med teknisk support för alla våra produkter. Denna omfattande lagerhållning gör det möjligt för norelem att tillhandahålla snabba och pålitliga leveranstider, och beställningar som placeras före 15:00 skickas samma dag.

Om THE BIG GREEN BOOK
THE BIG GREEN BOOK är både norelems idékatalog och referensbok. Det är den gällande guiden till standardkomponenter.

THE BIG GREEN BOOK kombinerar produktinformation, specifikationer och teknisk information i en enda källa. Den är uppbyggd med hjälp av en logisk sekvens av artikelnummer baserat på produktionsstadier och innehåller referenser för bästa praxis, råd och vägledning. Ladda ner ekatalog eller beställ den tryckta 2019 upplagan gratis.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
norelem AB

Wenngarn 443
193 91 Sigtuna
Sverige
norelem AB

Tipsa en kollega

0.063