23948sdkhjf

Verkstadsjätte förbereder volymtapp på 25 procent

Atlas Copco drar kraftigt ned produktionskapaciteten och letar samtidigt efter uppköpsobjekt.
Fjärde kvartalets kraftiga fall i orderingång har fortsatt, och Atlas Copco upplever fortsatt minskad efterfrågan inom alla sina affärsområden. Därför drar vd Gunnar Brock nu ner produktionskapaciteten och planerar för ett volymtapp på 25 procent i hela företaget jämfört med 2008.Samtidigt är han hoppfull när det gäller andra halvåret 2009 på grund av alla stimulanspaket som sätts i verk över hela världen. Om bara en bråkdel av dessa stimulanspaket kommer igång så kommer det att ha en positiv effekt, värderar Gunnar Brock.

Trots krisen i bilindustrin så tror Gunnar Brock på en framtid för branschen, men med fokus på tillverkning i Asien. Därför drar Atlas Copco ner på resurserna i väst och ökar på i öst.

Vid halvårsskiftet lämnar Gunnar Brock över sin stol till efterträdaren Ronnie Leten och då ska de planerade kostnadsbesparingarna på 2 miljarder vara klara. Det handlar om att stänga vissa fabriker och slå ihop andra. Antalet skift i fabrikerna ska minskas och varsel av drygt 3 000 anställda ska verkställas – 900 av dessa i Sverige.

Trots detta enorma sparpaket så menar Gunnar Brock att det finns möjlighet att växa genom förvärv. Det finns bara inte så många intressanta ämnen till salu just nu – en situation som kommer att ändra sig under årets andra halvår, tror Gunnar Brock, och då är Atlas Copco redo att köpa.

Källa: DI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.44