23948sdkhjf

Ny filteranläggning ska sänka Kubals stoftutsläpp med 90 procent

Ett nytt sinterfilter i gjuteriet ska sänka Kubals stoftutsläpp med 90 procent. "Vi försökt hitta den absolut senaste tekniken och vi ser framemot att det ska bli riktigt lågt", säger miljöchef Mats Swenson.

2021 påbörjades planeringen av den nya stoftfiltersanläggning i Kubals gjuteri (Kubikenborgs) som tas i bruk i juni. Från ingen rening alls hoppas bolaget kunna sänka rök- och stoftutsläppen med 90 procent. I dag ligger utsläppet på cirka ett kg i timmen, vilket är under godkända värden.

– I dag har vi ingen rening eftersom det historiskt sett har bedömts som låga utsläpp. Men nu har vi försökt hitta den absolut senaste tekniken och vi ser framemot att det ska bli riktigt lågt, vi hoppas på mer än 90 procent men vi får se, säger miljöchef Mats Swenson.

I dagsläget kommer huvudparten av utsläppen i gjuteriet från när luckorna öppnas på ugnarna.

– Så vi kommer att sätta två huvar på varje ugn. Där vi kommer att suga ut stoftet som kommer ut och det kommer sedan att sugas igenom kanalen ut till filtret där det renas innan det kommer ut i luften, säger projektledare Beatrice Heinås.

Filtret kan rena upp till 300 000 kubikmeter i timmen och den nya anläggningen innefattar också att spillvärmen kan omhändertas.

– Det sitter tilluftsbatterier som blåser in uppvärmd luft från två olika håll i gjuteriet, vilket innebär att vi kan återanvända värmen. Det kommer att bli behagligare temperaturer, varmare på vintern och svalare på sommaren – då vi kommer att slå av värmen, säger Beatrice Heinås.

I förarbetet har de projektansvariga sneglat på stålindustrin, som har haft liknande lösningar. Sinterfiltret bedöms kräva låga kostnader i underhåll – men vad anläggningen kostar i stort vill inte miljöchef Mats Swenson avslöja.

– Men vi tycker att det är en betydande kostnad.

Just nu pågår de avslutande momenten, rör ska dras och el kopplas in.  Det finns flera saker att se framemot när anläggningen tas i drift, menar Beatrice Heinås.

– Framförallt är det tre faktorer: Det blir väsentligt bättre arbetsmiljö i gjuteriet, det externa utsläppet av stoft i närområdet minskas och samtidigt kommer vi att spara energi med värmeåtervinning. Länsstyrelsen har också varit en stor hejarklack till det här.

I en febril verksamhet som pågår 24 timmar om dygnet, året runt, menar Beatrice Heinås att de anställda har haft stort tålamod med monteringen.

– Det har varit ett helhjärtat positivt stöd trots att vi har varit i vägen och att det har varit en utmaning att samsas. Men ingen har gnällt för de ser det här som en positiv grej.

Fler miljösatsningar är på gång, bland annat inom anodmontage där förvärmningen av utrustning som i dag värms av gasol, ska bytas ut till el inom kort.

– Tanken är att det ska både spara utsläpp, energi och sänka Co2-utsläpp, säger Mats Swenson.

Kubikenborg beskrivs ofta som en av Sveriges mest energislukande industrier, verksamheten förbrukar cirka 2 Twh el årligen. Bolaget försöker skruva på detaljerna, men riktigt stora förändringar när det gäller elförbrukning är svåra att genomföra, menar Mats Swenson.

– 2007 bytte vi ut vårt system och sänkte energiförbrukning med 15 procent, och i dagsläget finns det ingen modernare att köpa. Däremot kan vi finlira med ständiga förbättringar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.065