23948sdkhjf

Industrilackeraren blomstrar efter konkursen

Den nye ägaren har bland annat gjort en investering på 2,5 miljoner i en pulveranläggning.
Sprut och Bränn Industrilack har efter konkursen i våras fått en ny ägare i form av entreprenören Anders Larsson som nu storsatsar på verksamheten.

När Eskilstuna-Kuriren besöker bolaget pågår verksamheten för fullt i lokalerna på Gredbyvägen 16.

I mars försattes Sprut och Bränn Industrilack i Eskilstuna i konkurs på begäran av företagets dåvarande ägare. I april köpte Eskilstunaentreprenören Anders Larsson konkursboet.

– Jag tycker det är roligt att driva företag och att jag tycker det är roligt med lite utmaningar. Sprut och Bränn är ett välkänt namn i hela Sverige inom industrilackering, säger han till tidningen.

Det är andra gången på kort tid som Anders Larsson tar över ett konkursat industriföretag. Så sent som i maj i fjol köpte han Krom-Teknik som han sedan dess har lyckats vända till vinst.

– I och med att jag även äger Krom-Teknik ser jag att det finns klara vinster med att ha båda delarna. I mångt och mycket har företagen samma kunder.

Anders Larsson äger även Ojop Sweden och Lada Skandinavien. Han har varit egen företagare sedan 1996.

Sprut och Bränn är ett legolackeringsföretag som arbetar mycket med komponenter till fordonsindustrin.

Sedan Anders Larsson tog över har många små och stora besparingar gjorts. Lokalytan har minskats med nästan 800 kvadratmeter till dagens cirka 3 000 kvadratmeter.

Lokalerna har städats upp. Sedan i våras har 20 containrar fulla med material som inte behövs i verksamheten forslats bort.

Vid Eskilstuna-Kurirens besök får de se hur föremål från Försvaret målas gröna i den så kallade våtfärgslinjen. En anställd sprutar färg på föremålen som hänger på en transportlina som rör sig sakta.

På en annan produktionslinje, som är 227 meter lång, målas ac-aggregat till traktorer genom att torrt pulver sprutas på.

Anders Larsson berättar att kunderna har börjat återvända efter konkursen.

– De står på kö här och det är därför vi måste investera i en ny anläggning också, säger han till tidningen.

Investeringen gäller en ny pulveranläggning för ungefär 2,5 miljoner kronor. Anläggningen, som har tillverkats av schweiziska Gema, kommer att installeras under vecka 52 och vecka 1.

– Den gör att vi blir rationellare på så vis att det går fortare att byta färg i lajnen. Den kommer att klara mera automatiskt. Vi lägger mycket mantimmar i dag på att måla manuellt, säger Anders Larsson.

Anders Larsson återanställde personalen när han tog över företaget efter konkursen. Företaget har för närvarande 12 anställda och söker ytterligare en industrilackerare.

Målet är att dubbla omsättningen nästa år. Sedan konkursen har företaget legat på en årstakt på 10 miljoner kronor i omsättning.

– Med den nya anläggningen på plats räknar jag med att dubbla takten på omsättningen. Jag förväntar mig att det här börjar gå med vinst i februari eller mars, säger Anders Larsson.

Tidigare i november visade Sprut och Bränn upp sig tillsammans med Anders Larssons andra bolag Ojop Sweden och Krom-Teknik på underleverantörsmässan Elmia i Jönköping.

– Där ser man hur många människor som känner till de här bolagen. Alla tre är gamla Eskilstunaföretag, säger Anders Larsson till tidningen.

Anders Larsson har under sina 20 år som entreprenör varit inblandad i cirka 25 olika bolag.

– Jag tycker att det är kul att göra affärer, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093