23948sdkhjf

Grönt ljus för Gränges storaffär

Förvärvet av amerikanskt bolag inom valsad aluminium godkänns.
Den 8 juli vann Gränges den domstolsledda auktionen att förvärva det amerikanska bolaget Norandas verksamhet inom valsad aluminium i USA för 324,2 miljoner dollar, eller runt 2,8 miljarder kronor.

Läs också: Gränges vinner auktion

Men godkännandet från den amerikanska konkurrens drog ut på tiden. Först nu har Gränges fått grönt ljus att genomföra förvärvet, som enligt Gränges kommer innebära en fördubblad försäljningsvolym: 336 kton, varav 59 procent till kunder på den amerikanska marknaden, 22 procent i Asien och 19 procent i Europa.



Förvärvet förväntas slutföras den 22 augusti 2016.


— Det är en strategiskt viktig affär för oss som innebär att vi skriver ett nytt kapitel i Gränges historia. Tillsammans blir vi en betydande global aktör inom våra valda nyckelområden och stärker vårt erbjudande på marknaden i väsentlig grad. Samtidigt får vi den plattform vi har eftersökt för att expandera Gränges i Nordamerika. Genom affären ser vi nu stora möjligheter att att utveckla vår verksamhet ytterligare under de kommande åren, säger Gränges vd Johan Menckel, i ett pressmeddelande.

Läs också: Gränges USA-affär skjuts upp

Norandas valsverk finns i Sydöstra USA och anläggningen i Huntingdon, Tennessee, står för cirka 80 procent Norandas försäljningsvolym.

— Vi är nöjda med att kunna genomföra den här affären till en attraktiv värdering. Vi kommer att stå finansiellt starkt efter transaktionen och redan under 2018 räknar vi med att vår skuldsättning åter är i linje med våra långsiktiga finansiella mål. Vi bedömer att detta är en affär som kommer att bli till fördel för såväl våra medarbetare som för våra kunder och aktieägare, säger Johan Menckel.

Samtidigt utses Patrick Lawlor, senast från Sapakoncernen, till chef för den Nord- och Sydamerikanska verksamheten och tar plats i Gränges koncernledning.

– Jag är väldigt glad över att ha Patrick Lawlor ombord på Gränges. Han har rätt erfarenhet och kunskap för att leda vår verksamhet i Nord- och Sydamerika när nu Gränges går in i en ny fas som global aktör inom valsad aluminium, kommenterar Johan Menckel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078