23948sdkhjf

Ovako ovanför ytan

Stålbadande Ovako lyckas leverera rörelseresultat i svart bläck.
Stålföretaget Ovako, som undergår en omfattande omstrukturering, fick se såväl försäljning som intäkter minska under 2015.

Försäljningsvolymen minskade med 2 procent till 681 kiloton. Intäkterna uppgick till 834 miljoner euro, motsvarande drygt 7,7 miljarder kronor. Det är en minskning med 3 procent från fjolåret.

Läs också: Ovako-vd: 2015 var ett utmanande år

Rörelseresultatet, efter omstruktureringskostnader och nedskrivningar, uppgick till 1 miljon euro, en försämring mot fjolårets 15 miljoner euro. Det är emellertid bättre än 2013 då koncernen redovisade ett negativt rörelseresultat om -1 miljon euro.

"2015 var ett utmanande år som präglades av svag global efterfrågan. Oro för den kinesiska utvecklingen liksom det låga oljepriset och lagerneddragningar hos många kunder bidrog till att den europeiska marknaden för stångprodukter, där komponentstål ingår, minskade. Industriproduktionen för Ovakos relevanta marknader visade en blandad utveckling. Sverige och EU-området som helhet uppvisade tillväxt medan Finland och Tyskland backade", skriver Marcus Hedblom, vd och koncernchef på Ovako sedan i slutet av november 2015.

Läs också: Han ska leda Ovako
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063