23948sdkhjf

Storförlust för SSAB

Försäljning och rörelseresultat rasade rejält under det fjärde kvartalet 2015.
SSAB redovisar ett rörelseresultat, exklusive jämförelsestörande poster, på -802 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2015. Det är en minskning med över 900 miljoner kronor jämfört med samma period 2014.

Enligt bokslutet beror nedgången framför allt på lägre volymer och lägre priser för standardstål i Nordamerika och Europa, samt underhållsstoppet i Special Steels.

Försäljningen uppgick till 12 499 miljoner kronor, en minskning från 15 200 miljoner kronor under samma kvartal 2014.

"Det fjärde kvartalet präglades av ett tufft marknadsläge med global överkapacitet, volatila råvarupriser och press på stålpriser. De fallande råvarupriserna och fortsatt hög import från Asien har lett till ytterligare prispress i både Nordamerika och Europa. Kunderna har senarelagt beställningar och minskat sina lager med förhoppningen att kunna dra fördel av lägre priser under början av 2016", skriver vd och koncernchef Martin Lindqvist, i en kommentar till bokslutet.

Enligt SSAB bedömning kommer volymerna att förbättras på samtliga marknader under det första kvartalet 2016 samtidigt som den faktiska efterfrågan kommer hamna i linje med den underliggande efterfrågan.

I dag meddelade SSAB att koncernen planerar omfattande neddragningar inom den nordiska verksamheten, vilket ska sänka konstanserna med 1,25 miljarder kronor jämfört med 2015. Under 2017 beräknas effekterna uppgå till 2,5 miljarder kronor på årsbasis.

Läs också: SSAB: Ytterligare 465 tjänster ska bort

"Vi har som målsättning att uppnå en ledande lönsamhet inom stålindustrin. Vi har ett bra utgångsläge då SSAB har ett unikt produktutbud och har starka positioner på våra hemmamarknader. Målsättningen ska nås genom en kombination av effektiviseringar och tillväxt inom utvalda segment", skriver Martin Lindqvist som inte utesluter ytterligare neddragningar av produktionskapacitet och andra strukturåtgärder om inte lönsamheten förbättras.

"Stålindustrin är inne i en mycket utmanande period där global överkapacitet sätter press på lönsamheten. Med de åtgärder vi arbetar med skapar vi förutsättningar för att förbättra vår lönsamhet, och jag är övertygad om att vi av egen kraft kommer att stärka vår position 2016".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11