23948sdkhjf

Rekordförsäljning för Trelleborg

"Stabil avslutning på tillfredsställande år", anser vd Peter Nilsson.
Under det fjärde kvartalet 2015 ökade Trelleborgs nettoomsättning med 6 procent, till 5 927 miljoner kronor.

Försäljningen var industrikoncernens högsta någonsin under ett fjärde kvartal, enligt kvartalsrapporten. Medan den organiska försäljningen var oförändrad bidrog strukturella förändringar positiv med 2 procent och valutakursförändringar uppgick till 4 procent.

"Den organiska försäljningsutvecklingen är dock fortsatt under vårt mål. Den var negativ på två procent för helåret, men oförändrad i det fjärde kvartalet. Med den tämligen svaga marknadssituationen inom flera segment och fortsatta råmaterialprisfall som påverkar den organiska tillväxten negativt, har året varit utmanande tillväxtmässigt. Flera initiativ pågår och fler kommer att initieras för att adressera försäljningsutvecklingen framåt", skriver Peter Nilsson, vd och koncernchef, i en bokslutskommuniké.

Även rörelseresultatet, andelen i det samägda TrelleborgVibracoustic borträknad, hamnade på rekordnivåer för ett fjärde kvartal. Uppgången var 2 procent till 705 miljoner kronor, motsvarande en rörelsemarginal om 11,9 procent.

"2015 utvecklades till att bli ett händelserikt år, och trots utmanande marknadsförhållanden inom flera segment lyckades vi än en gång uppnå rekordresultat för helåret. Rörelseresultatet var det högsta hittills i ett fjärde kvartal, varför vi kan summera till en stabil avslutning på ett i stora delar tillfredställande år", skriver Peter Nilsson, vd och koncernchef, i en bokslutskommuniké.

Rörelseresultatet för TrelleborgVibracoustic, exklusive jämförelsestörande poster, ökade med 26 procent och uppgick till 43,5 miljoner euro, motsvarande cirka 407 miljoner kronor.

Trelleborg uppger att investeringsviljan är fortsatt god för 2016.

"Vi genomförde åtta förvärv under året vilket bidrar med en knapp halv miljard kronor till omsättningen på årsbasis och stärker vårt helhetserbjudande, våra marknadspositioner inom utvalda segment och kompletterar våra organiska initiativ. Vi fortsätter aktivt att söka kompletterande förvärv."
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079