23948sdkhjf

Vd lämnar över Eurowater

"Jag fick en plastkasse med 120 000 danska kronor".
Efter fyra decennier som vd för Eurowater är det dags för Gunnar Johansson att gå i pension. Den 4 februari lämnar han över stafettpinnen till Mats Eriksson, som redan mjukstartat på positionen.

Mats Eriksson kommer närmast från Corroventa Avfuktning.

— Att behandla och rena vatten har en stark framtid, allt från dricksvatten till olika system i till exempel kraftvärmeverk och industrier får fler och högre krav på sig, säger han, och fortsätter:

— Det roligaste är att vi håller på med kunskapsbaserad försäljning där våra medarbetare har en oerhört hög kunskapsnivå i fråga om teknik, och inte minst kemi. Utifrån är det lätt att tro att vattenbehandling är att göra samma sak varje gång, men det skiljer sig väldigt mycket åt beroende på vattnets användningsområde. Både om vi jämför exempelvis sjövatten och grundvattentäkter, men det är också skillnad mellan grundvatten och grundvatten — beroende på var i landet det finns.

I mitten av 1970-talet, när Gunnar Johansson drog igång verksamheten, var företagskulturen väldigt annorlunda mot vad den är i dag.

— Vid en anställningsintervju 1976 hos ägarna Silhorko-Eurowater A/S i Stilling, Danmark, fick jag en plastkasse med 120 000 danska kronor i kontanter och uppdraget att starta dotterbolaget Eurowater AB i Sverige, säger Gunnar Johansson.

Eurowater etablerades i småländska Huskvarna, där huvudkontoret fortfarande finns.

— Jag började med att utföra service på vattenbehandlingsanläggningar sålda från Danmark och kom sedan igång med att själv sälja vattenreningsutrustning framförallt till olika industriella applikationer.

I dag består företaget, som tillverkar en rad olika typer av vattenreningsanläggningar, av 22 medarbetare, fördelade på kontoren i Huskvarna, Osby och Hudiksvall. Kunderna finns inom de flesta industribranscher. Enligt Eurowater har den rikstäckande serviceorganisationen varit en nyckel till framgång.

Vd-bytet kommer inte innebära några drastiska förändringar för Eurowater utan verksamheten kommer rulla på fastslagen väg.

— Vi tillverkar produkter till väldigt många företag och vi ska bli duktigare på att visa det utåt, säger Jonas Lindqvist, kvalitets- och miljöansvarig på Eurowater.

Vad har du för förväntningar på 2016?

— Vi hade en stark utveckling under 2015, då vi för första gången någonsin nådde över 50 miljoner i omsättning. Jag tror och hoppas att det är något som kommer att hålla i sig även i år, säger Mats Eriksson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078