23948sdkhjf

All time high för Volvo

Biltillverkaren slår försäljningsrekord i år och nästa vecka smygvisas nya modellen S 90 i Göteborg.
2015 har varit ett framgångsrikt år för Volvo Cars och Torslandafabriken. När året går mot sitt slut ser biltillverkaren ut att gå mot "all time high", med en försäljning som pekar mot 500 000 sålda bilar. Det skriver Göteborgs Posten.

– Vi har sagt att vi tror att slutresultatet blir en halv miljon bilar per den sista december. I fjol slog vi rekord med 466 000 bilar. Och i år kommer vi definitivt att överstiga den siffran, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars, till tidningen.

SUV bakom framgångarna
Det är framför allt den nya modellen XC90 som sålt bra. Bilen är den första modellen på den nya plattformen och den har dessutom utsetts till världens säkraste bil.

– Ja det är XC 90 som ligger bakom den största delen av ökningen i år, och det är även XC90 som har ökat volymen på Torslandafabriken till en sådan nivå att vi varit tvungna att sätta in ett tredje skift och anställa ungefär 1600 nya personer under året, säger Stefan Elfström.

I september kom rapporter om att Volvo tappade i försäljning på koncernens största marknad Kina. Samtidigt visade siffrorna att, efter en längre svag period, att försäljningen kommit igång på allvar i USA.

– Men i oktober såg vi en liten ökning på den kinesiska marknaden. Det är fortfarande den största marknaden för oss, före USA och Sverige. Och vi tror att den kommer att fortsätta att växa. Och när vi ser framåt kommer helt nya Volvo S90, som presenteras här i Göteborg för världspressen nästa vecka, säger Stefan Elfström.

Den nya S90 är en stor sedan-modell som ska ersätta S80. Tillverkningen drar igång på Torslandafabriken nästa år.

– Det är den andra bilen på samma plattform som XC90, och bygger på samma tekniska bas. Och under de fyra kommande åren byter vi ut hela modellprogrammet. Det är en lång rad nya bilmodeller som ska lanseras.

Om det kommer att leda till ytterligare nyanställningar i Torslanda är för tidigt att säga.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094