23948sdkhjf

Swerea SWECAST tar tekniksprång med 3D-skrivare

Sedan början av augusti har Swerea SWECAST en anläggning för att skriva ut formar och kärnor i sand med en 3D-printer.
– Med en skrivare på plats kan vi korta våra ledtider och snabbt bygga upp en bred kompetens kring tekniken, säger projektledare Åsa Lauenstein, i ett pressmeddelande.

Lokalen i Jönköping, som Swerea Swecast har förvärvat av Munksjö pappersbruk, har helrenoverats och fått en test- och demoanläggning för 3D-utskrifter av sandformar och kärnor. Anläggningens hjärta är en stor 3D-sandskrivare – en S-Max – från marknadsledande ExOne.

– Den är på plats och producerar redan formar av hög kvalitet. Det är inte frågan om någon inkörningsperiod utan vi kan garantera full precision redan nu, säger projektledare Åsa Lauenstein, i ett pressmeddelande.

Betydelsefullt avtalt
Hela 3D-projektet sker tillsammans med amerikanska ExOne, som tack vare samarbetet tar stort steg in på den skandinaviska marknaden. Anläggningen blir både ett showroom och ett produktionscenter för de formar och kärnor som företaget säljer genom sin svenska representant Karlebo Gjuteriteknik. Det är dit gjuterier som vill köpa en större mängd kärnor och formar för regelrätt produktion får vända sig.

Vd Peter Semberg ser den nya anläggningen som väldigt viktigt för Swerea SWECAST:s framtida utveckling. Då handlar det inte enbart om de spännande möjligheter som 3D-tekniken innebär utan också för att samarbetet med ExOne är ett nytt sätt att arbeta på.

– Detta blir grunden i att bygga upp vår nya test- och demoanläggning. Min vision är att vi ska ha en test- och demoanläggning i världsklass och då ska vi arbeta med ett flertal samarbetspartners som är ledande tillverkare av gjuteriutrustning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078