23948sdkhjf

Han beskyller regeringen för Northland-konkurs

Harry Rantakyrö, Pajalas kommunalråd, ställer regeringen ytterst ansvarig för Northlandgruvans öde. Men näringsministern och LKAB motsätter sig.
Det är i en artikel i Norrländska Socialdemokraten (NSD) som kommunalrådet beskriver hur ett venskt konsortium försökt att rädda Pajalagruva. Detta genom att få tillstånd en uppgörelse med LKAB om att den statliga gruvjätten ska sälja malm till Northland – för anrikning i Kaunisvaara.

Men enligt Harry Rantakyrö ska förhandlingarna ha brutit samman på grund av oenigheter gällande det fasta malmpriset. LKAB har velat sätta ett fast prist på malmen, vilket konsortiet sett ett problem med.

Kommunalrådet menar att näringsminister Mikael Damberg hade kunnat ”peka med hela handen”, för att få till en uppgörelse. Något som ministern motsätter sig.

– Så går det inte till. Riksdagen har bestämt att LKAB är ett affärsdrivande bolag. Inom den ramen agerar bolaget. Vi har också tillsatt en styrelse som ska bedriva verksamheten. Min roll som ägare är att vara väldigt tydlig gentemot bolaget, se till att de vänder på alla stenar. Tyvärr kom styrelsen fram till att det inte går att komma längre, sade Mikael Damberg till NSD på onsdagen.

Sten Jakobsson, styrelseordförande i LKAB, dömer i tidningen ut lönsamheten och kvaliteten i Northlandgruvan.

– Våra konsulter har hela tiden sagt att det inte finns några som helst synergieffekter, inget i Northlandgruvan som är av intresse för LKAB. Det skulle bara bli en kostnad och belastning, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.149