23948sdkhjf

Saab pekas ut i muthärva

Minst 940 miljoner kronor ska ha gått till agentarvoden som brittisk polis betraktar som mutor.
Muthärvan kring Jas-affären i Sydafrika fortsätter. I ett förhör från 20017 uppger Allan MacDonald, BAE:s förde detta marknadschef och Saabs samarbetspartner, att det svenska företaget betalade nära en miljard kronor i mutor. Det rapporterar Expressen.

I ett avtal, daterat 20 september 1999, som lämnats till den brittiska polisens korruptionsenhet står att agentkostnader skulle delas mellan Saab och BAE. Expressen skriver att minst 940 miljoner kronor gick till agentarvoden som den brittiska polisen betraktar som mutor. I förhören säger Allan MacDonald att Saab inte ville ta ansvar för agenterna, utan i stället betalade BAE för att göra det. Upplägget var väl känt av Saab-ledningen, enligt Allan MacDonald.

Sebastian Carlsson, presschef på Saab, dementerar att företaget ska ha gjort detta, och vill, enligt Expressen, inte kommentera detaljerna i avtalet med BAE.

Den ansvarige åklagaren i Sverige, Gunnnar Stetler, vill heller inte kommentera uppgifterna, men säger till TT att han avvaktar resultatet av den kommission i Sydafrika som nu utreder affären. Utredningen i Storbritannien, som MacDonalds förhör ingick i, slutade med en uppgörelse med brittiska och amerikanska myndigheter 2010 där BAE betalade 3,7 miljarder kronor i böter mot att åtal inte väcktes.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109