23948sdkhjf

Företag fann ny nisch efter Saab-konkurs

När Saab gick omkull tappade Plåt och Laserteknik i Trollhättan sin allra viktigaste kund. Företaget fick plötsligt tänka om och hittade då en ny produktkategori – tekniska hus.
– Saab som kund stod för 50 procent av vår omsättning. Så det gällde att vi snabbt kunde hitta nya produktområden för att nyttja vår maskinpark på bästa sätt, berättar vd Jan Björk för Metal-Supply.

Genom Schneider Electric i Norge kom ett erbjudande om att börja tillverka transformatorstationer för den norska marknaden.

– Vi fick idén om att det här kunde vara ett sätt att fylla upp hålet i vår produktion, fortsätter Jan Björk.

Ökad satsning – vill fördubbla produktionen
Sagt och gjort, företaget köpte på sig de ritningar och det material som krävdes för att börja tillverka transformatorhus. Och omställningen kan inte sägas vara något annat än framgångsrik.

Bolaget tillverkar i dag drygt 100 hus per år, och produktområdet står för cirka 20 procent av den totala omsättningen på 21 miljoner kronor. Målet framöver är också att öka satsningen. Företaget vill bredda såväl kundgrupper som geografiska marknader.

– Vi har identifierat flera andra kundområden för tekniska hus. Det här började ju som en satsning mot den norska marknaden, men det finns såklart stor potential även i Sverige. Ett realistiskt mål är att vi ska kunna fördubbla produktionen och vi planerar att anställa fler på monteringssidan, berättar vd:n.

Det rör sig bland annat om hus för VA-system, hus för förvaring och mobila hus.

– Vi har redan fått ett antal intressenter. Det känns väldigt spännande att det finns många andra branscher som är i behov av specialbyggda tekniska hus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078