23948sdkhjf

Miljövinster när Stena Aluminium investerar

Stena Aluminium kan med en ny unik metod kyla aluminiumslagg och återvinna upp till 2000 ton mer aluminium ur restprodukten.
I ett pressmeddelande beskriver bolaget hur man under de senaste åren genomfört ett flertal lyckade satsningar på ny miljö- och produktionsteknik.

Ett forskningsprojekt har haft målet att maximera återvinningen av aluminium i hela produktionsprocessen i Älmhult. I verksamheten uppstår slagg som en restprodukt. Den 700 grader varma slaggen innehåller fortfarande över 10 procent aluminium som tidigare gått förlorad när slaggen svalnat långsamt.

Satsar 30 miljoner
Med den nya lösningen kan slaggen kylas ner snabbt och metallerna kan genom en separeringsprocess tas tillvara ur slaggen. På detta sätt går det att pressa ut och återvinna upp till 2000 ton mer aluminium varje år med nuvarande produktionstakt.

– Vi satsar 30 miljoner på den nya kyl- och separeringstekniken, en investering som är avbetald på cirka tre år. På detta sätt ökar vi återvinningen och kan ta bort 80 långväga avfallstransporter till Tyskland, som motsvarar mer än två varv runt jordklotet. Det här innebär att vi behöver deponera betydligt mindre mängder slagg, säger Fredrik Pettersson, vd Stena Aluminium, i ett pressmeddelande.

– Det är ett positivt exempel på hållbara affärer där ekonomi, miljönytta och säkerhet förenas på samma gång, fortsätter han.

Försök och tester är avslutade med goda resultat och under våren 2015 invigs den nybyggda anläggningen i full skala.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063