23948sdkhjf

Elmia Subcontractor – här för att stanna

Nästa år fyller Elmia Subcontractor 40 år. Metal-Supply har pratat dåtid, framtid och framgångsfaktorer med Elmias kommersiella chef Peter Scott.
När Elmia Subcontractor i år arrangeras för 31 gången kan arrangörerna återigen konstatera en utsåld mässa och stort internationellt intresse. Vad är det då som gör att drygt 1200 företag väljer att återkomma år efter år, trots stundtals svajig konjunktur? Peter Scott har sin bild klar för sig – affärsnyttan.

– Underleverantörerna är industrins ryggrad. Elmia Subcontractor lyfter fram och synliggör dessa innovativa företag. Mässan är så framgångsrik och uppskattad av deltagarna tack vare att den levererar affärsnytta, konstaterar han.

– Utöver affärsnyttan har mässan kommit att utvecklats till det industriella navet i Sverige, tummelplatsen där hela tillverkningsindustrin möts till samtal och erfarenhetsutbyte. Något som för hela industrin framåt, fortsätter Peter Scott.

Ingen självklar succé
Men att mässan skulle bli en sådan succé var ingen självklarhet när den arrangerades för första gången 1975 under namnet Underleverantörsmässan. Under de första åren hade mässan bara några tusen besökare och frågan väcktes om det var någon idé att fortsätta.

Men Björn Larsson, som var projektledare för underleverantörsmässan i mer än 20 år, lyckades genom hårt arbete vända den negativa trenden, och mellan 1979 och 1981 tredubblades antalet utställare. Mässan hade blivit en viktig kugge i svenska industrins utveckling.

– Elmia Subcontractor kommer att fortsätta utvecklas och stärka sin betydelse för industrin. Redan i dag är mässan den näst största renodlade underleverantörsmässan i världen och det internationella intresset ökar år för år, säger Peter Scott om mässans framtid.

"Man ska aldrig ta någonting för givet"
Han pekar bland annat på företagens globalisering som en fortsatt viktig faktor.

– Tillverkningsindustrin fortsätter globaliseras och företag och människors behov att mötas kommer att fortsätta öka. För svenska underleverantörer är det viktigt att ta del av denna utveckling och där kan mässan och Elmias nätverk spela en stor roll i branschens internationalisering.

På frågan om mässan finns kvar om tio år och hur den då ser ut, återkommer Peter Scott till affärsnyttan som mässans nyckelfaktor.

– Man ska aldrig ta någonting för givet. Dock kan vi konstatera att mässan är ett oerhört betydelsefullt verktyg för att föra industrins utveckling framåt och skapa affärer för deltagarna. Och det är vi övertygade om att det finns behov för även om tio år.

Han menar att Jönköping är centrum för den skandinaviska tillverkningsindustrin, och så länge Elmia fortsätter att var lyhörda för deltagarnas behov kommer mässan att kunna fortsätta växa.

– Underleverantörerna är starka, och har genom åren visat en enorm förmåga att anpassa sig till nya teknologier, trender och kundkrav. Att lyfta in dessa framtidsområden i mässan redan nu är ett sätt för oss att utveckla branschen och visa på de möjligheter som kommer att finnas. Nu och i framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094