23948sdkhjf

Volkswagen ingår avtal med Scanias fackföreningar för att säkra sysselsättningen

Bland annat kommer Scanias huvudkontor samt forskning och utveckling att stanna kvar i Södertälje vid en eventuell affär.
Volkswagen Aktiengesellschaft, de svenska fackföreningarna vid Scania och Volkswagens Global Works Council har undertecknat en överenskommelse i syfte att säkra sysselsättningen på Scanias verksamhetsplatser. Avtalet kommer att träda i kraft vid ett framgångsrikt fullföljande av Volkswagens erbjudande avseende Scania.

Avtalet föreskriver i huvudsak att produktionen inte kan flyttas utan godkännande av arbetstagarrepresentanterna, att Scanias huvudkontor stannar kvar i Södertälje, att forskning och utveckling i sin helhet kommer att finnas kvar där och att Scanias arbetstagarrepresentanter kommer att delta i alla väsentliga beslut inom Volkswagen-koncernen som påverkar bolagets strategi inom verksamheten för kommersiella fordon.

Acceptperioden i Volkswagens erbjudande till Scanias aktieägare att överlåta samtliga aktier till ett värde av 200 kronor avslutas den 25 april 2014.

-Det har aldrig funnits någon tvekan om att vi till hundra procent står bakom Scanias anställda, verksamhetsplatser och utvecklingscenter samt att bolagets huvudkontor ska förbli i Södertälje, säger Martin Winterkorn, Volkswagens koncernchef, i ett pressmeddelande, och tillägger: För Scania som företag och för dess anställda, representerar den planerade transaktionen attraktiva och långsiktiga framtidsutsikter med ytterligare affärsmöjligheter. Detta möjliggör för Scania att fortsätta sin framgång som ett självständigt varumärke med unika fordon och tjänster samt ledande teknologier .

Anställda garanteras medbestämmande
- Tillsammans med våra kollegor på Scania har vi nått en överenskommelse som garanterar Scanias anställda maximal säkerhet. I linje med Volkswagen-koncernens traditioner har vi tillsammans utökat möjligheterna till medbestämmande för Scanias fackföreningar. För Volkswagens Works Council är det viktigt att våra kollegor på Scania kan vara säkra på att deras företag kan blicka framåt mot en ljus framtid. Detta säkerställs genom avtalet. Det garanterar även att Scania kommer att förbli Scania. Vi ser fram emot att kunna intensifiera mer än tio år av nära samarbete med våra kollegor på Scania, säger Bernd Osterloh, ordförande i Volkswagens Group Works Council.

Volkswagen har försäkrat Scanias, MAN:s och Volkswagens arbetstagarrepresentanter om att man kommer att ge de anställda medbestämmande avseende Volkswagens integrerade verksamhet inom kommersiella fordon. Detta kommer säkerställa att de anställda kan vara involverade i fastställandet av den övergripande strategin inom verksamheten för kommersiella fordon inom Volkswagen-koncernen samt att viktiga beslut om investeringar och verksamhetsplatser inte kommer att fattas utan inflytande från de anställda.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11